Wrocławban megkezdődött a 42. európai taizéi ifjúsági találkozó

A világ hetven országából érkező több mint 20 ezer fiatal részvételével, közös imaesttel megkezdődött szombaton a taizéi ökumenikus vallási közösség 42. európai ifjúsági találkozója a nyugat-lengyelországi Wrocławban.

Forrás: MTI2019. 12. 29. 9:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A január 1-jéig tartó rendezvényt idén a „Mindig úton, de nem gyökértelenül” mottóval tartják meg. Részt vesznek rajta a lengyelországi keresztény egyházak vezetői és a wrocławi rabbi. A fiatalokat levélben köszöntötte Ferenc pápa, Bertalan konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, Kirill moszkvai pátriárka, valamint Andrzej Duda lengyel elnök.

Ferenc pápa a vendéglátó országról, Szent II. János Pál pápa szülőhazájáról szólva hangsúlyozta: Lengyelország „a hitben vetette meg gyökereit”, ez tette lehetővé, hogy a lengyelek helytálltak a nagy próbatételekben, a kommunizmus idején, „amikor a remény veszni látszott”.

Azt kívánta a fiataloknak, hogy „induljanak el mások felé”, legyenek képesek válaszolni „a társadalom új kihívásaira, elsősorban azokra a veszélyekre, amelyek közös otthonunkra leselkednek”.

A wrocławi családoknál és plébániákon elhelyezett fiatalok öt napon keresztül többnyelvű közös imákon vesznek részt a 20. század elején épített, 2006-ban az UNESCO világörökségi listájára felkerült Centenáriumi Csarnokban, valamint a helyi templomokban. Kisebb csoportokban elmélkednek a hit, a társadalmi élet és a kultúra kérdéseiről is.

Január 31-én este a vendéglátó egyházközségekben a résztvevők a békéért imádkoznak, majd közös imán vesznek részt a Centenáriumi Csarnokban, ahol éjfél után megtartják a hagyományos „nemzetek ünnepét”, amelynek keretében az egyes országok kultúráját mutatják be.

A franciaországi Taizében működő ökumenikus szerzetesközösség 1978 óta rendez év végi nemzetközi találkozókat a keresztény fiatalok számára, minden évben más városban. Wrocławban erre harmadik alkalommal kerül sor. Otthont adott a rendezvénynek már Poznan és Varsó is. Budapesten 1991-ben és 2001-ben rendezték meg a találkozót.

A svájci református Roger Schütz 1940-ben alapította a taizéi szerzetesközösséget, mely a második világháború során menekülteket, elsősorban zsidókat bújtatott. A közösség célja a kiengesztelődés, a szeretetközösség építése a keresztény egyházak között. Roger testvért 1988-ban a békére nevelés elismeréseként UNESCO-díjjal tüntették ki. 2005-ben ima közben meggyilkolta őt egy zavart elméjű nő, a közösséget azóta a német származású, katolikus Alois testvér vezeti.

A taizéi imaénekek évtizedek során szervesen beépültek több felekezet szertartásaiba, éneklik őket többek között számos katolikus közösségben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.