Zabolázatlan elégedetlenség

– Jól látható, hogy most igen magas az elégedetlenség a belarusz lakosság körében – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Andrej Jeliszejev, a belarusz Átalakulóban lévő Eurázsiai Államok Kutatóközpont vezetője. A kutató szerint a fő kérdés, hogy meddig folytatódnak majd az akciók, ha ugyanis bármilyen töréspont jelenik meg a politikai elitek vagy a rendvédelmi szervek körében, akkor az már valóban minőségi változásokat jelenthet, de egyelőre ilyennek nincs nyoma. Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt közben önként elhagyta az országot, Litvániában tartózkodik.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 08. 12. 6:34
Belarusian opposition supporters protest against presidential election results in Minsk
Újabb összecsapások a tüntetők és a speciális alakulatok között. Nem nyugszanak az indulatok Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belvárosi barikádok, egy halálos áldozat és újabb összecsapások a tüntetők és a speciális alakulatok között: ez a hétfő éjszakai demonstrációk mérlege Belaruszban. Immár több napja tartanak a vasárnapi elnökválasztás utáni tiltakozások országszerte, ám a helyzet nem javul – az ellenzék szerint mindaddig folytatódik a polgári ellenállás, amíg Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök nem mond le, és nem lesznek megismételt elnökválasztások. Márpedig Lukasenka nem hajlandó távozni, még akkor sem, ha ellenfele, Szvjatlana Cihanouszkaja (képünkön) és stábja nem ismerte el a választások eredményét és csalást kiáltott.

A tüntetések folytatására egyébként mindkét oldal nagy erőkkel készült: a hatóságok napközben felszedték a belvárosból a szemeteseket és a köztéri padokat – mindent, amiből barikád építhető.

Az országban napok óta gyakorlatilag nincs internet és akadozik a mobilkommunikáció. A tüntetők pedig titkosított, VPN segítségével még elérhető Telegram-csatornákon keresztül koordinálták a teendőket: külön térképen jelölték, hogy Minszk mely közterületeit érdemes elkerülni a rendvédelmi szervek jelenléte miatt, és mit érdemes vásárolni a barkácsboltokban: plexit, védősisakot, kötszert és egyebeket. Sötétedéskor a tüntetők és a rendvédelmi szervek is előbújtak, és elkezdődött a második felvonás. A hatóságok – hasonlóan a vasárnapihoz – keményen léptek fel a demonstrálók ellen. A belarusz elnök szerint egyébként a tüntetéseket az ország határain kívül szervezik. – Lengyelországból, Nagy-Britanniából és Csehországból kaptak telefonhívásokat, amelyeken keresztül irányították – elnézést a kifejezésért – a birkáinkat, akik nem értik, mit tesznek – mondta Lukasenka.

Újabb összecsapások a tüntetők és a speciális alakulatok között. Nem nyugszanak az indulatok
Fotó: Reuters

– A rendvédelmi szervek most nagyon határozottan cselekednek – mondja a Magyar Nemzetnek Andrej Jeliszejev, a belarusz Átalakulóban lévő Eurá­zsiai Államok Kutatóközpont vezetője. – Ha összehasonlítjuk a helyzetet az ukrán eseményekkel, ott közel egy hónap telt el, mire a rendőrség gumilövedékeket és fénygránátokat kezdett alkalmazni a tüntetők ellen. Belaruszban már rögtön az első nap, szinte azonnal. Jól látható, hogy most igen elégedetlen a belarusz lakosság – mondta lapunknak Andrej Jeliszejev.

– Kérdés, hogy meddig folytatódnak majd az akciók – és itt nem feltétlenül tömegtüntetésekre kell gondolni, ez kifejeződhet társadalmi ellenállás formájában is, mint például általános sztrájk az állami vállalatokban. Ha bármilyen töréspontok jelennek meg a politikai elitek vagy a rendvédelmi szervek körében, akkor az már tényleg minőségi változásokat jelenthet, de egyelőre ilyet nem látunk

– vélte a szakértő.

Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt egyébként hétfőn hosszú órákra eltűnt, miután elment a választási bizottságba, hogy benyújtsa fellebbezését a választások ellen. Kedd reggelre kiderült, hogy Cihanouszkaja elhagyta az országot és Litvániába menekült, majd két videót osztott meg. Az egyik vélhetően a választási bizottság vezetője, Lídia Jermosina irodájában készülhetett.

Fotó: Reuters

Ezeken Cihanouszkaja a törvény tiszteletére, valamint a vérontás és az erőszak elkerülésére buzdítja a polgárokat, és arra kéri az embereket, hogy ne menjenek az utcákra az életüket kockáztatva. Cihanouszkaja azt is mondta, hogy önként hozta meg ezt a nagyon nehéz döntését, amit azonban konkrétan nem indokolt meg. Egyik kampányképviselője, Olga Kovalkova a Tut.by hírügynökségnek elmondta, az ellenzéki elnökjelöltnek nem volt más választása, de csapatának egy része továbbra is túsz marad.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, aki fél évvel ezelőtt történelmi látogatást tett Belaruszban, „nem szabadnak és tisztességtelennek” minősítette a belarusz választásokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.