Zajlanak a tárgyalások a Fort Trumpról

Lengyel és amerikai sajtóbeszámolók szerint javában zajlanak a tárgyalások Washington és Varsó között egy állandó amerikai katonai bázis telepítéséről.

2019. 03. 19. 16:36
Members of U.S. Army's 173rd Infantry Brigade Combat Team carry cargo bag as during joint training exercises in Oleszno
Az amerikai sereg tagjai Lengyelországban Fotó: Stringer . Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyel és amerikai sajtóbeszámolók szerint javában zajlanak a tárgyalások Washington és Varsó között egy állandó amerikai katonai bázis telepítéséről, amelynek nevére Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök tavalyi washingtoni látogatása alkalmával már javaslatot is tett: Fort Trump. A támaszpont létrehozását a Donald Trumppal folytatott tárgyalásai során sürgette Duda, egyben ígéretet tett arra, hogy Varsó hajlandó állni annak költségeit, amelyeket kétmilliárd dollárra becsült.

A felajánlás éppen azért talált kedvező fogadtatásra a Fehér Házban, mert elnöksége kezdete óta Trump folyamatosan támadja a NATO európai tagállamait, amiért nem költenek eleget saját védelmükre. Nemrég pedig azt mondta az amerikai elnök, hogy az Európában állomásozó amerikai katonák ellátását is a fogadó országoknak kellene finanszírozniuk.

2017-től mintegy négy és fél ezer amerikai katona állomásozik Lengyelországban, úgynevezett állandó rotációs jelleggel, féléves ciklusokban váltva egymást. Az orosz agressziótól tartó Varsó azonban nem elégszik meg ezzel. A múlt héten a lengyel fővárosban tárgyalt a John Rood amerikai védelmi államtitkár vezette küldöttség, amely – egybehangzó sajtójelentések szerint – az állandó amerikai jelenlét megvalósítására tett ajánlatot.

Az amerikai sereg tagjai Lengyelországban
Fotó: Reuters

A hírt megerősítette az Egyesült Államok varsói nagykövete, Georgette Mosbacher, aki közölte: hatalmas lépéseket tettek meg a tárgyalásokon. A Rzeczpospolita című lengyel napilap szerint ezer fővel növelnék az amerikai jelenlétet, az alakulatok egy része – a parancsnoki egységek, a hírszerzés, a felszerelésről és a lőszerről gondoskodó egységek, valamint a légierő – állandó jelleggel állomásozna Lengyelországban. A bázis létesítése és az erre szánt eszközök folyósítása azonban két-három évet vehet igénybe.

Oroszország korábban figyelmeztetett, amennyiben a támaszpont megvalósul, Lengyelország elsődleges célponttá válik egy konfliktus kitörése esetén. A bázis szükségességét alátámasztva a Center for Strategic and Budgetary Assessments washingtoni kutatóintézet tegnap közzétett jelentésében azt írta: Oroszország veszélyt jelent a NATO és tagállamai biztonságára, ezért fejleszteni kell a katonai képességeket Kelet-Európában.

V4-együttműködés

Tárgyalásokat folytat Benkő Tibor magyar és Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter ma Budapesten. A megbeszélésen várhatóan szóba kerül a migrációs válság mellett a visegrádi négyek összhaderőnemi logisztikai támogató csoport parancsnokságának létrehozása is, amelyről még tavaly írtak alá egyetértési megállapodást a V4 képviselői. Ez az első olyan állandó közös képesség alapjait teremti meg, amelyet a visegrádi négyek országai felajánlanak a NATO-nak. A képesség teljes készenlétét 2020-ra kell elérni. Ehhez kapcsolódóan információink szerint a megbeszélés tárgya lesz a V4–EU-harccsoport is, amelyet a tervek szerint már idén szolgálatba kell állítani, de időszakosan erre sor kerül majd 2023-ban is. A harccsoporthoz csatlakozott Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia mellett Horvátország is, és az várhatóan magyar parancsnokság alatt kezdi meg a működését. (H. Gy.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.