Zaklatással vádolták Szöul öngyilkos polgármesterét

Park Von Szun a nők jogaiért harcoló aktivistaként vált ismertté, majd őt is zaklatással vádolták. Egy erdőben találtak rá holtan.

2020. 07. 10. 11:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Holtan találtak Park Von Szunra, Dél-Korea fővárosának, Szöulnak a polgármesterére, miután lánya értesítette a rendőrséget, hogy apja eltűnt és asztalán végrendeletszerű üzenetet hagyott, valamint hivatalában is megerősítették, hogy nem ment be dolgozni.

A 64 esztendős politikus után nagy erőkkel, drónok és keresőkutyák bevetésével indult meg a kutatás. Hívásadatainak és biztonsági kamerák felvételeinek felhasználásával végül egy szöuli erdőben találtak rá. Feltételezhetően öngyilkosságot követett el. Ezt megerősíti az is, hogy asztalán egy búcsúlevelet hagyott, amelynek publikálását a hozzátartozók engedélyezték. Ebben bocsánatot kért mindenkitől, és rendelkezett temetéséről.

Halálához köze lehet, hogy médiajelentések szerint Park Von Szunt egy munkatársa feljelentette a rendőrségen szexuális zaklatás vádjával. Az eljárás tényét a hatóságok megerősítették, de részleteket nem közöltek. A vád viszont azért is érdekes, mert a polgármester éppen a nők jogaiért harcoló aktivistaként szerzett nevet magának. A 90-es években az első dél-koreai ügyvédek egyike volt, aki zaklatott nők pereiben tudott győzni a bíróságon, a Japán uralom alatt szexrabszolgaságra kényszerített nők ügyének harcos szószólója volt. 2018-ban pedig támogatta a #metoo mozgalmat. Különösen népszerű volt amiatt, hogy aktivista munkáját még polgármesterként is folytatta. Saját zaklatási ügyéről azonban valószínűleg már sosem derül ki az igazság, emiatt halálhírét a közösségi médiában vegyes érzelmekkel fogadták.

Park politikusként is sikeres volt. 2011 óta vezette Szöult, érdemeit most a koronavírus-járvány elleni küzdelemben is elismerték. Lehetséges kihívóként felmerült a neve a 2022-ben esedékes elnökválasztásokon is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.