Zambia engedélyezni akarja vízilovak tömeges leölését, a természetvédők tiltakoznak

Tiltakoznak természetvédő szervezetek a zambiai kormány azon döntése ellen, amellyel öt év alatt 2000 víziló leölését engedélyezi a Luangwa folyó völgyében.

Forrás: MTI2019. 02. 13. 22:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lusakai turisztikai minisztérium azzal indokolja a vadászati programot, hogy a Luangwa Nemzeti Parkban túl sok a víziló, különös tekintettel arra, hogy csökkenőben van a folyó vízhozama, emellett elejét akarják venni lépfenejárvány kitörésének is.

A nemzeti parkban jelenleg 13 ezer víziló él, míg a hatóságok szerint a park csak 5000 egyed eltartására alkalmas. A vízilóirtás a vadászati szezon májusi kezdetével indul.

A Born Free és más természetvédő szervezetek szerint a zambiai kormány „cinikus módon” vadgazdálkodás és járványmegelőzés címén, valójában merő haszonszerzésből akarja megnyitni fizető trófeavadászok előtt a jó bevételt ígérő vízilóvadászatot.

A Born Free becslése szerint a vízilóvadászat 3,3 millió dollár bevételt hozhat. Egy dél-afrikai szafariszervező 14 600 dollárért kínál vadásztúrát a Luangwa-völgybe öt víziló elejtésének lehetőségével, 5600 dollárért két állatot lehet megölni.

A zambiai kormány már többször is előállt a tömeges vízilóvadászat engedélyezésének ötletével, legutóbb 2016-ban, de mindeddig meghátrált a tiltakozások hatására. A természetvédők szerdán kongatták meg a vészharangot az egyébként már tavaly ősszel bejelentett újabb terv miatt, mivel immár megjelentek a konkrét túrahirdetések dél-afrikai szafariszervezők honlapján.

Hírügynökségek megkeresésére a turisztikai minisztérium megerősítette, hogy kitartanak a vízilóállomány megtizedelésének terve mellett.

A vízilovat nem fenyegeti kihalás, de nemzetközi természetvédelmi státusza szerint a faj „sebezhető”.

A Born Free szerint 130 ezerre tehető a vadon élő vízilovak száma a világon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.