Zavargások a skóciai ír fuvolások felvonulása miatt

A skót kormány képviselői a péntek éjszakai zavargások miatt kétségesnek nevezték, hogy a vallási jellegű felvonulások hagyománya megmaradhat, ha minden esetben ilyen erőszakot szül.

Magyar Nemzet
2019. 09. 02. 13:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Heves összecsapások voltak Skóciában egy, az ír egységet hirdető felvonulás miatt. A péntek este kezdődött zavargásokra készült a rendőrség, azt feltételezve, hogy a James Connolly Köztársasági Fúvósegylet utcai megmozdulása királypárti ellentüntetést fog magával hozni, feltételezésében nem is kellett csalatkoznia. Az írek felvonulását az ellentüntetők miatt lovas rendőrök, helikopterek, kutyás egységek bevetésével tudta megvédeni a rendőrség, ennek ellenére elszabadultak az indulatok a skót nagyvárosban, az utat és a közeli metrómegállót is le kellett zárniuk a hatóságoknak, amíg helyreállt a nyugalom a térségben. Szombaton két embert tartóztattak le a zavargásokkal összefüggésben.

Skóciában több ír eredetű, köztársasági érzelmű fúvósbanda is működik, közülük a Sean McIlvenna Fúvósegylet felvonulását nem engedélyezte a rendőrség egy korábbi Facebook-bejegyzésre hivatkozva, amelyben arra utalt az együttes, hogy egy korábbi IRA-tag nevét viselik. A hatóságok szerint a bejegyzés úgy szólt, „Mi egy IRA-banda vagyunk, amely egy korábbi IRA-önkéntes nevét viseli”, emlékeztetve az Ír Köztársasági Hadsereg gerillaszervezetre. Ez Nagy-Britanniában a terrorizmus dicsőítésének minősül, így a szóban forgó csapat nem vonulhatott fel, ám várhatóan a szeptember 7-én esedékes másik utcai megmozduláson részt vehet. Azt a Caltoni Köztársaságiak nevű csapat szervezi Glasgow egy másik városrészében, ahol minden évben tömegek vesznek részt az eseményen, s szinte mindig magasra csapnak az indulatok. Idén a szervezők elfogadták, hogy nem az eredeti útvonalon (a protestáns templomok környékét érintve) fognak végigvonulni.

A skót kormány képviselői a péntek éjszakai zavargások miatt kétségesnek nevezték, hogy a vallási jellegű felvonulások hagyománya megmaradhat, ha minden esetben ilyen erőszakot szül. Glasgow-ban mindenre kiterjednek a vallási nézetkülönbségek: a város „protestáns” csapata, a Glasgow Rangers szektorbezárási büntetést kapott, mert a szurkolók katolikusellenes rigmusokat skandáltak a Legia Warszawa elleni meccsen. A lengyelek azon a mérkőzésen egy óriási, II. János Pál pápát ábrázoló transzparenst feszítettek ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.