Zavarodottság és félreértések az Európai Néppártban

Herman van Rompuy volt belga kormányfő megcáfolta Wofgang Schüssel korábbi kijelentését.

Magyar Nemzet
2020. 06. 10. 8:58
TUSK, Donald; VAN ROMPUY, Herman
Brüsszel, 2014. december 1. Herman Van Rompuy, az Európai Tanács távozó belga elnöke (j) üdvözli utódját, Donald Tusk volt lengyel miniszterelnököt Brüsszelben 2014. december elsején. Tusk ezen a napon hivatalosan átveszi az uniós országok legfõbb vezetõit tömörítõ testület elnöki tisztségét Van Rompuytõl. (MTI/EPA/Olivier Hoslet) Fotó: OLIVIER HOSLET
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már megint zavarodottság és félreértések uralkodtak el az Európai Néppártban. A Fidesz mindig is készen állt a konstruktív párbeszédre – így reagált Novák Katalin, a Fidesz külügyekért felelős alelnöke arra, hogy a legnagyobb európai pártcsalád kedden közleményt adott ki Herman van Rompuytól, amelyben a belga exkormányfő megcáfolta Wofgang Schüssel korábbi kijelentését, miszerint Donald Tusk eresztette szélnek a néppárti bölcseket.

[embed]https://twitter.com/KatalinNovakMP/status/1270412262814220289[/embed]

Lapunk is megírta, a Wolfgang Schüssel, Herman van Rompuy és Hans-Gert Pöttering alkotta testületet 2019 tavaszán hozták létre azzal a mandátummal, hogy a Fidesz hasonló bizottságával (Szájer József, Varga Judit, Novák Katalin) közösen vizsgálják a felfüggesztett tagságú magyar kormánypárt és a néppárt kapcsolatának a jövőjét. A munka nem vezetett egyértelmű eredményre, Schüssel, az egykori osztrák kancellár egy friss lapinterjúban ezért Donald Tuskot tette felelőssé, mondván: kulcsfontosságú kérdésekben sikerült megegyezni a Fidesszel, majd a lengyel politikusból néppárti elnök lett, és megszüntette a bölcsek mandátumát.

Herman van Rompuy – aki a testületben mindvégig a Fidesz kizárásáért kardoskodott – a friss közleményben most az események megmásításával vádolja Schüsselt, szerinte ugyanis a néppárti bölcseknek nem sikerült megállapodniuk a közös irányról. Mint azt írja, ő maga, és nem Tusk kezdeményezte a bölcsek mandátumának végét, hiszen így nem volt értelme folytatni a közös munkát. Emlékezetes az is, hogy a testülettől egy írásbeli értékelést vártak, ám végül mindössze egy szóbeli jelentéstételt tettek Tusknak, aki korábban állította: igenis létezik a dokumentum.

[embed]https://twitter.com/EPP/status/1270369837903118338[/embed]

Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának a vezetője múlt héten lapunknak csak úgy kommentálta az eseményeket: Tusk volt az, aki felrúgta a Fidesz és az Európai Néppárt korábbi vezetése közötti megállapodást, miszerint közösen fogalmaznak meg ajánlásokat a jövőbeli kapcsolatról. – Sajnos a néppárt működését is a lengyel belpolitikai csatározásnak rendeli alá – mondta azzal összefüggésben, hogy a néppárti elnök az elmúlt időszakban, a járvány közepette is intenzíven támadta a Fideszt és Orbán Viktort. A legnagyobb visszhangot az váltotta ki, hogy egy lapinterjúban nácinak bélyegezte a magyar miniszterelnököt.

Erősen cáfolható, hogy a pártcsalád elnökeként ne lett volna benne a keze abban, hogy a bölcsek végül nem folytatják a munkát. – Tusk már áprilisban azt mondta, hogy még idén ki akarja zárni a Fideszt a néppártból. Az év első felében ugyanakkor nem sikerült ehhez maga mellé állítania megfelelő számú tagot – emlékeztet keddi cikkében az osztrák Kurier című lap.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.