Zdravko Krivokapicot kérte fel kormányalakításra a montenegrói elnök

Zdravko Krivokapicot, a Montenegró jövőjéért elnevezésű, korábban ellenzéki, szerbbarát koalíció listavezetőjét, az augusztusi parlamenti választások győztesét kérte fel kormányalakításra Milo Djukanovic államfő csütörtökön.

Forrás: MTI2020. 10. 08. 19:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A montenegrói köztársasági elnök podgoricai sajtótájékoztatón jelentette be, hogy tárgyalt a parlamentbe bejutott pártok vezetőivel, s úgy találta, a Zdravko Krivokapic vezette koalíciónak van a legnagyobb támogatottsága a parlamentben, így a legnagyobb esélye is arra, hogy kormányt alakítson.

Hozzátette: az új kormánytól a koronavírus-járvány felszámolása és a gazdasági válság megoldása melletti teljes elkötelezettséget vár.

Amennyiben Krivokapicnak sikerül kormányt alakítania, úgy véget ér a közel harmincéves szocialista kormányzás az Adria-parti országban.

A jobboldali pártokból álló koalíció vezetője korábban arról beszélt, ha ő alakíthat kormányt, az ország nem tér le euroatlanti útjáról, továbbra is a NATO tagja marad, és az ország stratégiai célja a jövőben is az európai uniós csatlakozás lesz.

Az augusztusi parlamenti választás végleges eredményei szerint a montenegrói parlament 81 helyéből 41 jutott három, korábban ellenzéki pártnak. A Demokratikus Front (DF) által vezetett, Montenegró jövőjéért elnevezésű koalíció 27 mandátumot, a Béke a mi nemzetünk lista tízet, a Feketén-fehéren névvel induló tömörülés pedig négy mandátumot szerzett. A Milo Djukanovic államfő vezette balközép Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) korábbi koalíciós partnereivel együtt így három évtized után ellenzékbe került.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.