Zelenszkij és Porosenko az amerikai kampányban

Akár közjogi felelősségre vonási eljárás (impeachment) is indulhat Donald Trump amerikai elnök ellen, amiért arra kérte az ukrán államfőt, hogy demokrata ellenfele, Joe Biden családi érdekeltségei ellen indítson nyomozást. Ezzel a 2020-as amerikai elnökválasztást megelőző kampány új fokozatba kapcsolt, az érintettek igyekeznek az ellenfél ukrán kapcsolataira terelni a média figyelmét.

Buzna Viktor
2019. 09. 24. 14:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több szálon összefonódott az amerikai és az ukrán politikai és gazdasági elit, erre utalnak az elmúlt napokban megjelent sajtóhírek. Mind a Demokrata, mind a Republikánus Párt élén vannak politikusok, mint Donald Trump amerikai elnök (jobb oldali képünkön) és Joe Biden korábbi demokrata alelnök, akik nemcsak bizalmas kapcsolatot ápoltak kijevi döntéshozókkal, de a gyanú szerint vissza is éltek pozíciójukkal. Mindez az Egyesült Államokban jövőre esedékes elnökválasztási kampány központi témájává vált, miután mindkét oldal igyekszik a másikat kellemetlen helyzetbe hozni az ukrán kapcsolatokkal.

Fotó: REUTERS/Mike Theiler

A most bontakozó botrány előzménye 2014-ig, Viktor Janukovics korábbi ukrán elnök elűzéséhez vezethető vissza. Az Ukrajnában kitört Majdan-tüntetéseket követően államosították a Janukovics érdekeltségébe tartozó vagyont, közöttük a fekete-tengeri kikötővárosban, Herszonban található olajátrakót is. Az olajkikötő és egy vasúti olajszállítmányok indítására alkalmas logisztikai központ résztulajdonosa egy Joe Biden fiához, Hunter Bidenhez köthető vállalat lett. Az adásvétel miatt hamarosan nyomozás indult, amit Viktor Sokin főügyész vezetett. Sokin tevékenysége során sokak érdekét sértette, egyszer egy orvlövész is rálőtt, de túlélte a merényletet.

Később Petro Porosenko ukrán államfő felmentette tisztségéből, miután azzal vádolták meg, hogy korrupt tisztviselőkkel és törvényhozókkal tart fenn kapcsolatot. Mint az később kiderült, elmozdításában Joe Bidennek oroszlánrésze volt. Erről maga a demokrata politikus tett említést egy panelbeszélgetésen, elmondása szerint egy egymilliárd dolláros hitel visszavonásával zsarolta meg korábban Porosenkót, aki válaszul eltávolította a kényelmetlen ügyben nyomozó főügyészt.

Joe Biden az előző ukrán államfővel. Megértették egymást
Fotó: REUTERS/Valentyn Ogirenko

Időközben Biden a Demokrata Párt egyik elnökjelölt-aspiránsa lett, a személye ellen használható ukrán szál ezért felértékelődött. Bár 2017-ben az új főügyész bejelentette, sem az idősebb, sem az ifjabb Biden nem sértette meg Ukrajna törvényeit, 2019-ben a nyomozás újraindult. Majd lezajlottak az ukrán választások, melyek Porosenko bukásával és Volodimir Zelenszkij győzelmével zárultak. Ekkor vette át az ügyet Donald Trump csapata, a most megjelent hírek szerint az amerikai elnök telefonon maga kérte újonnan megválasztott ukrán kollégáját, hogy nyomozzanak Biden fia után. A hírt a The Wall Street Journal írta meg diplomáciai forrásra hivatkozva, értesülésük szerint Trump arra kérte Zelenszkijt, hogy ügyvédjét, Rudolph Giulianit vonják be az eljárásba.

Az amerikai elnök nem tagadta a telefonbeszélgetés megtörténtét, a szivárogtatást politikai hekkerek partizánakciójának minősítette. A demokraták szerint ugyanakkor Trump törvénytelenül járt el, hiszen a saját érdekében, az újraválasztásának esélyeit erősítendő kért közbenjárást egy külföldi politikusnál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.