Zelenszkij kész egyeztetni a Kreml vezetőivel

Az ukrán parlament húzza-halasztja az ország megválasztott elnökének hivatalos beiktatását. A Magyar Nemzet nemrég összefoglalta Petro Porosenko leköszönő államfő ötéves elnökségének legfontosabb állomásait. Ezúttal utódjáról, az elsöprő, 73 százalékos többséggel megválasztott Volodimir Zelenszkijről lesz szó. Korábbi megnyilatkozásai alapján azt vizsgáltuk meg, hogy a legfontosabb kérdésekben mit várhatunk Ukrajna következő, humorista-showman elnökétől.

2019. 05. 16. 12:06
Ukraine's President-elect Volodymyr Zelenskiy speaks to media after meeting Parliament members in Kiev
A humorista számos változást tervez, és beiktatására vár Fotó: Valentyn Ogirenko Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választási kampányban Volodimir Zelenszkij a legtöbb kritikát az Igor Kolomojszkij oligarchával ápolt kapcsolata miatt kapta. De a BBC ukrán kiadásának nyilatkozva határozottan tagadta, hogy az Izraelben élő üzletember bábja lenne; úgy fogalmazott, kizárólag közös televíziós üzleti érdekek kötik őket össze.

Az oligarchákkal ugyanakkor már elnöksége első napjaiban találkozni kíván, és alkut ajánlana nekik. Zelenszkij hajlandó volna szemet hunyni eddigi tevékenységük felett, tiszta lappal indulhatna mindenki, de cserébe kétes eredetű vagyonuk öt százalékát beadhatnák az állami bugyellárisba.

A humorista számos változást tervez, és beiktatására vár
Fotó: Reuters

A leendő elnök bírálta azt is, hogy az ukrajnai médiapiacon túl nagy az oligarchák szerepe. Nem is az a baja ezzel, hogy kezükben összpontosulnak a médiumok, sokkal inkább az, hogy közvetlenül beleszólnak a hírszerkesztésbe.

A legtöbb polgárt eközben inkább az foglalkoztatja, mikor lesz már végre béke a keleti végeken. A donbászi konfliktus tekintetében kompromisszumra van szükség Kijev és Moszkva részéről egyaránt, mondta egy korábbi interjújában Porosenko utódja.

– Hajlandó vagyok akár magával az ördöggel is egyezkedni, csakhogy ne haljon meg többé senki. Az első lépés a valós tűzszünet elérése kell hogy legyen, utána pedig hozzáláthatunk a régió újjáépítéséhez – tette hozzá.

Szavai szerint kész a Kreml vezetőivel a közvetlen tárgyalásokra, de az önhatalmúlag kikiáltott népköztársaságok vezetőivel nem kíván egyezkedni. A béke érdekében engedményekre is hajlandó, de azok nem lehetnek területi jellegűek, fűzte hozzá korábbi megszólalásai során.

Az eurointegrációs törekvésekről meglehetősen érdekesen nyilatkozott Zelenszkij. Felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg sem az EU-ba, sem pedig a NATO-ba nem várják tárt karokkal Ukrajnát.

– Soha nem megyek oda vendégségbe, ahová nem hívtak – jegyezte meg. Ugyanakkor hangsúlyozta, az ilyen és ehhez hasonló sorsdöntő kérdésekben csakis a társadalom megkérdezésével lehet dönteni.

Az EU- és a NATO-tagságot népszavazásokra bízná. Általában is híve a közvetlen demokráciának: svájci mintára szeretné azokat interneten is lehetővé tenni, és bátran nyúlna ehhez az eszközhöz.

A védelmi kérdésekben Zelenszkij az izraeli modellt követné. Fontosnak tartja a nemzetközi tőke becsalogatását az országba, mert szerinte az egyúttal biztonsági zálogot is jelent, hiszen a beruházók azt szeretik, ha a pénzük nyugalomban van.

Nem szakítaná meg az együttműködést a Nemzetközi Valutaalappal, de újratárgyalná a részleteket, mert szerinte Kijev jelenleg nem túl előnyös feltételek alapján jut nemzetközi hitelekhez. Az egy helyben topogó privatizációt pedig felgyorsítaná.

SZIGNÓ A TÖRVÉNYEN

Aláírta tegnap Petro Porosenko leköszönő elnök azt a nyelvtörvényt, amely ellen hevesen tiltakoztak a kárpátaljai magyar szervezetek, mert szerintük felszámolja a kisebbségek nyelvi jogait.

Porosenko most ismét hangsúlyozta, az ukrán államnyelv működéséről szóló törvény semmilyen formában nem sért más nyelveket.

Egyben reményét fejezte ki: Volodimir Zelenszkij megválasztott elnök hivatalba lépése után az új vezetés a jogszabály elemzése után a gyakorlatban is alkalmazza a törvénybe foglaltakat.

Szavai szerint alapvetően csak a Moszkva-párti politikai erő ellenezte a jogszabályt.

– Ez még inkább bizonyítja: a helyes irányba haladunk – tette hozzá.

Zelenszkij előzőleg azt ígérte: hivatalba lépése után megvizsgálja a törvényt, hogy az tiszteletben tartja-e minden állampolgár jogait.

Porosenko részéről korábban több ízben elhangzott ígéretként: a kisebbségi nyelvek védelméről külön törvényt fogadnak majd el, de ilyen tartalmú előterjesztés még nincs a parlament előtt. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.