Zelenszkij megviccelte Porosenkót

Hatalmas pofont kapott az ukrán politikai elit a szavazóktól. A vasárnapi elnökválasztáson Volodimir Zelenszkij színész-humorista majdnem kétszer annyi voksot szerzett, mint az ukrán politikum két legismertebb arca, Petro Porosenko és Julija Timosenko együtt. A három hét múlva esedékes második, döntő körben a regnáló államfő kihívója a saját gyártású filmsorozatában sikeres elnököt alakító showman lesz.

2019. 04. 02. 12:36
Candidate Zelenskiy visits his campaign headquarters following Ukraine's presidential election in Kiev
Pingpongozás a kampányban. A komikus ziccerét a kiábrándultságnak tulajdonítják Fotó: Valentyn Ogirenko Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ukrán Központi Választási Bizottság (CVK) összesítése szerint, a voksok több mint 80 százalékának összeszámlálása után Volodimir Zelenszkij 30,41 százalékos támogatottsággal magabiztosan vezet Petro Porosenko (16,01 százalék) és Julija Timosenko (13,25 százalék) előtt. Az őket követő Jurij Bojko oroszpárti politikus a szavazatok 11,56 százalékát gyűjtötte be, a többiek támogatottsága egy számjegyű. Rekordszámú, 39 jelöltre adhatta le voksát a 30 millió szavazó, a részvételi arány 62,7 százalékot tett ki, ami egy hajszállal magasabb a 2014-es évinél.

Érdekesség, hogy Kárpátalján még az 50 százalékot sem érte el a szavazási hajlandóság, ezzel a megyék közötti rangsorban az utolsó. De még a régión belül is a magyarok lakta vidékeken volt a leggyérebb a szavazókörök látogatottsága, Beregszászban 39, a Bereg-vidéken pedig 29 százalékot tett ki a részvétel. Ebben szerepet játszhatott, hogy a két mérvadó helyi magyarságszervezet, a KMKSZ és az UMDSZ úgy döntöttek, senkit sem támogatnak az első körben. Ugyanakkor a kárpátaljaiak nagy része, 44 százalékuk Zelenszkijt támogatta, de az országos eredményektől eltérve a megyében Timosenko megelőzte Porosenkót, a beregszászi járásban nyolc százalék alatt maradt a hivatalban lévő elnök támogatottsága, ami arról tanúskodik, hogy a vidék magyarsága nem felejtette el a jogfosztó oktatási törvényt, a készülő nyelvtörvényt és a kettős állampolgárok egyre gyakoribbá váló hatósági vegzálását. Érdekesség, hogy külföldön Porosenko bizonyult a nyertesnek, de a kint leadott voksok érdemben nem befolyásolják az eredményeket. A Magyarországon szavazók köré-ben azonban Zelenszkij nyert 40 százalék feletti mutatóval.

A vezető trojka első reakciói arról tanúskodnak, hogy semmi sem futott még le. Zelenszkij nem szeretne előre örülni a sikernek, Porosenko totális mobilizációra szólít, és biztos abban, sikerül megfordítania az eredményt, Timosenko pedig nem hajlandó tudomásul venni, hogy ismét veszített. 2010-ben Viktor Janukovics, 2014-ben Petro Porosenko győzte le őt, most pedig eleve csak a harmadik helyre került, ami könnyen lehet, hogy már politikai nyugdíjazását vetíti előre.

Pingpongozás a kampányban. A komikus ziccerét a kiábrándultságnak tulajdonítják
Fotó: Reuters

A regnáló államfő már annak is örül, hogy bejutott a második körbe, hiszen decemberben még csak az ötödik helyen állt a szimpátiarangsorban. Kijelentette: sikerült az első körben megakadályoznia az orosz forgatókönyv megvalósulását, ami szerinte az lett volna, hogy ő nem kerül be az április 21-i második fordulóba. Önkritikát gyakorolva arról is szólt, hogy látni és hallani kell azon szavazók hatalommal szembeni elégedetlenségét, akik emiatt Zelenszkijt támogatták, s azt ígérte, a két választás közötti három hétben hozzálát a hibák kijavításához. Az első számú riválisává előlépett Zelenszkijt pedig Igor Kolomojszkij oligarcha bábjának nevezte, és nyilvános vitára hívta ki őt.

Az államfő kampánystábjában jobb híján abban bíznak, hogy sokan csak heccből szavaztak Zelenszkijre. A gyakorlatban azonban kicsi a valószínűsége annak, hogy csupán ezért kapott ilyen magas támogatást a komikus, sokkal inkább a jelenlegi ukrajnai belpolitikai kiábrándultság és modern kampánya hozta meg számára az áttörést. És inkább valószínű, hogy ő lesz az, aki képes növelni szavazatainak számát. A kulisszák mögött azt rebesgetik, hogy Julija Timosenko háttéralkut kíván kötni Zelenszkijjel. Az eléggé furcsán mutatna, hogy legfőbb riválisa, Porosenko mellé állna, akivel még Viktor Juscsenko idején romlott meg a viszonyuk; ugyan a 2014-es belpolitikai fordulat idején kényszerből kis időre ismét szövetségre lépett vele, de az kérészéletűnek bizonyult.

Porosenko érdemben csak a nemzeti radikális oldal szavazóira számíthat, de tekintettel arra, hogy első számú jelöltjük, Ruszlan Kosulinszkij alig lépte át az egyszázalékos határt, túl sok tartalékra ott sincs kilátás. Elemzők szerint a hivatalban lévő elnök csupán néhány százalékkal lesz képes növelni voksainak számát, míg a hatalomváltásban érdekeltek mind Zelenszkij mellé sorakoznak fel, aki a legszerényebb becslések szerint is dupla annyi szavazatra számíthat, mint vetélytársa. Az elnökjelöltségi szándékaival csupán néhány hónapja előrukkoló Zelenszkij nem utasította el Porosenko vitára invitálását, de leszögezte, a választók üzenete egyértelmű: egy új országot akarnak építeni, amiben nem lesz lopás és korrupció, és eltakarítják a régi, változni képtelen politikai garnitúrát. Ahogy mondta, politikai pártokkal nem gondolkodik szövetségre lépéssel, ő a választókkal kíván erős koalíciót kötni a végső győzelem reményében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.