Zöld Európát szorgalmaz az uniós csúcs

Az év utolsó uniós csúcstalálkozójára érkeznek Brüsszelbe a tagállamok állam- és kormányfői. A kétnapos ülésen első alkalommal mutatkozik be az új brüsszeli vezetés.

2019. 12. 11. 18:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év utolsó uniós csúcstalálkozójára érkeznek Brüsszelbe a tagállamok állam- és kormányfői. A kétnapos ülésen első alkalommal mutatkozik be az új brüsszeli vezetés. Charles Michel volt belga kormányfő így első alkalommal küldött meghívólevelet egykori kollégáinak az Európai Tanács elnökeként. Ebben ismertette, hogy a találkozó első napján a klímavédelem, illetve a többéves költségvetés kérdései is terítékre kerülnek, holnap pedig a gazdasági és monetáris unió jövőjéről szóló tanácskozás következik. Zárótémaként ismét a brexitről, így valószínűleg a brit választások eredményéről értekeznek a vezetők.

Borítékolható, hogy a csúcsot a zöldkérdés uralja majd. Michel szerint ideális esetben az Európai Tanács már ma elköteleződhet a 2050-es klímasemlegesség mellett, és ezzel globális vezető szerepre törhet az ügyben. – Természetesen figyelembe kell vennünk azt is, hogy tagállamonként más-más lehet a kiindulópont – ígérte Michel. Ez Magyarország számára is kiemelt szempont a klímakérdésben. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnöke százmilliárd euróban határozta meg a környezetvédelemre fordítandó beruházások költségeit. A német politikus Brüsszelben, az Európai Parlament rendkívüli ülésén mutatta be az európai zöldmegállapodást, amely elmondása szerint a kibocsátáscsökkentés mellett a munkahelyteremtést és az innovációt is ösztönzi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.