Zsinagógában lövöldözött egy amerikai fiatalember

A lövöldözéskor mintegy száz ember lehetett a zsinagógában, akik pészahot (pászkaünnepet) ültek, azaz a zsidók ókori egyiptomi rabszolgaság alóli szabadulását ünnepelték.

Mártonffy Attila
2019. 04. 29. 10:36
Police secure the scene of a shooting incident at the Congregation Chabad synagogue in Poway
Az elkövető gépkocsival menekült el a helyszínről, majd maga tárcsázta a 911-es segélyhívót, hogy bejelentse tettét Fotó: REUTERS/John Gastaldo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy halálos áldozata és három sebesültje van annak a lövöldözésnek, amelyet a dél-kaliforniai Poway zsinagógájában, a chábád gyülekezet ellen követett el egy John Earnest nevű 19 éves fehér férfi. Poway ötvenezer lakosú település San Diegótól harminc kilométerre északra. A lövöldözéskor mintegy száz ember lehetett a zsinagógában, akik pészahot (pászkaünnepet) ültek, azaz a zsidók ókori egyiptomi rabszolgaság alóli szabadulását ünnepelték. A halálos áldozat egy nő, a három sebesült között pedig egy gyermek és egy rabbi is van – írja a távirati iroda a helyi hatóságok közlése nyomán.

John Earnest tette után gépkocsin menekült, majd maga tárcsázta a ­911-es segélyhívó számot, hogy bejelentse a merényletet. David Nisleit, San Diego rendőrfőnöke szerint a lövöldözés után egy, a zsinagógában tartózkodó, szolgálaton kívüli határőrtiszt a férfi után lőtt, de nem találta el. A rendőrség hamar utolérte a kocsit, a merénylő pedig megadta magát, incidens nem történt. Őrizetbe vették, és a helyi nyomozók mellett az FBI emberei is kihallgatták. A fiatalember egyébként a San ­Marcos-i kaliforniai állami egyetem diákja.

Az eset után Donald Trump amerikai elnök egy rendezvényen valószínűnek nevezte, hogy gyűlöletből fakadó bűntettről van szó. Steve Vaus, Poway polgármestere maga is úgy vélekedett, hogy a gyilkos cselekedetének hátterében a zsidó közösség elleni gyűlölet áll. Ezt a feltételezést Rita Katz, az online terroristakommunikációt figyelő amerikai SITE hírszerzési csoport igazgatója is megerősítette. A fajgyűlölő fiatal férfi a közösségi médiában közzétett néhány levelet, amelyben kinyilvánítja a zsidók elleni indulatait. Ezekből kiderül például, hogy legfőbb ihletője az ausztrál Brenton Tarrant, aki ­március 15-én két christchurchi mecsetben ötven muszlimot lőtt le. Earnest a példaképei között említi Adolf Hitlert is.

Az elkövető gépkocsival menekült el a helyszínről, majd maga tárcsázta a 911-es segélyhívót, hogy bejelentse tettét
Fotó: REUTERS/John Gastaldo

A hírügynökségek a mostani tragédiá­val összefüggésben emlékeztetnek a tavaly október 27-i merényletre, amelynek során egy fegyveres tizenegy ember életét oltotta ki a pittsburghi Élet fája zsinagógában. A CNN arról tudósított, hogy a San Diegó-i seriff hivatala rendőröket küldött a megye vallási központjaihoz a biztonság megerősítése érdekében. A hatóság azt is közölte, hogy mivel nagyobb veszély nem fenyeget, a közösségeknek nem kell elhalasztaniuk tervezett tevékenységeiket. A nyomozók vizsgálják a jelenlegi merénylet és a múlt hónapban a közeli Escondidóban lévő mecsetben keletkezett tűz közti lehetséges kapcsolatot. Erre az ad gyanút, hogy nyílt levelében John Earnest vállalta a felelősséget a gyújtogatásért, amely másfél héttel a christchurchi mészárlás után történt. A nyomozók egy erre utaló graffitit is felfedeztek a mecset falán. A levél szerkezete egyébként hasonló a Brenton Tarrant által fogalmazott nyilatkozatéhoz: abban van egy kérdés-felelet részt, amelyben a szerző beszámol jelleméről, politikai irányultságáról és tette indítékairól.

Az amerikai elnökön kívül számos csoport elítélte a powayi zsinagóga elleni merényletet. A holokauszt-emlékmúzeum nyilatkozatában újabb ébresztőnek nevezte a történteket a növekvő antiszemitizmus nyomán.

Netanjahu Trump pórázán

A The New York Times csütörtöki nyomtatott, nemzetközi számában megjelent egy politikai karikatúra, amelyen Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőt vakvezető kutyaként ábrázolják, nyakörvén Dávid-csillaggal. A pórázt Donald Trump amerikai elnök tartja, aki sötét szemüveget és kipát visel. A reakciók nem maradtak el – mutat rá a Times of Israel. Az izraeli Channel 13 hírcsatorna szerint többek között Dani Dajan, Izrael New York-i főkonzulja tiltakozott élesen a karikatúra ellen, antiszemitának nevezve azt. A napilap szombaton el is távolította online felületéről a rajzot, de a szerkesztőség kimondottan nem kért bocsánatot. Twitter-bejegyzésében ugyanakkor elismerte, hogy a karikatúra valóban antiszemita érzetet kelthet, közlése pedig „megítélésbeli tévedés” volt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.