Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 20., vasárnap, Vendel napja

Kultúra

„Én mindig az életről írok”
Sissel-Jo Gazan dán írónő A dinoszaurusz tolla című krimije idén jelent meg a Jaffa Kiadó gondozásában. A korábban kutató-biológusként és kulturális újságíróként is dolgozó szerző Budapestre látogatott.
Különleges skandináv krimi
A jól megválasztott közeg, az érdekfeszítően megrajzolt karakterek és az ijesztő gyilkosságok ellenére A dinoszaurusz tolla mégis sok mindenben különbözik egy hagyományos krimitől.
A Kilimandzsáró hava
Széchenyi Zsigmond vadászszenvedélyéről készült munka egyszerre természetfilm és egy deklasszált nemzedék látlelete a huszadik század lángokban pusztuló képeivel.
Jótékonysági est Zongoraáriák címmel
Liszt Ferenc születésnapjának alkalmából a Magyar Állami Operaház az Őrzők Alapítvánnyal közösen minden évben jótékonysági koncertet rendez a Tűzoltó utcai gyermekklinika betegeinek javára.
Miniszobrok szabadságból
Kolodko Mihály alig tíz négyzetméteres műtermében, Vácon születnek azok az apró szobrok, melyeknek mára nagy rajongótábora van: többen szoborvadászatot is szerveznek.
Emléktáblát avattak Harry Hill Bandholtz tábornok tiszteletére a Múzeumkertben
Harry Hill Bandholtz az amerikai katonai misszió parancsnokaként kiválóan látta el feladatát Budapesten egy nehéz időszakban – idézte fel David B. Cornstein.
Átadni egy lelki síkon játszódó történetet
Szente Vajk eddigi pályafutása egyik legsikeresebb rendezésének, az Apácashow című musicalnek tapsolhatott a közönség tegnap a Papp László Budapest Sportarénában.
Egy roppant idegesítő világmegváltó
Ilja Bocsarnikovsz úgy rendezte meg a Don Quijote — Az utolsó álom színdarabot, mintha egy kamaszokból álló társulat játszaná, de amit látunk, mégis nélkülözi az ilyen előadások esetlenségét.
Bizony van még remény
Sok fiatal nagyon megunta, hogy olyan science fiction filmeket kell néznie mostanában, amelyekben nincs kosz, maszat, némi kis kopás az űrrepülő műszerfalán.
Megszeretni egy teremtményt
Geppetto ma valószínűleg nem fabábut faragna, hanem robotot fejlesztene – ezt a gondolatot bontja ki a Pesti Magyar Színház PIN:okkio című előadása.
Szőke színésznő helyett vörös démon
Mezei Mária, aki száztíz éve, 1909. október 16-án született Kecskeméten, mindig is színésznő akart lenni. Apja azonban hallani sem akart erről.
Tízmillió forint a külhoni magyar kultúrának
A pályázatok fő célja a nemzeti összetartozás tudatának és a határon túli, magyarok lakta régiók egymás közötti kulturális kapcsolatainak erősítése.
Gazdag programmal magyar napok kezdődtek Tel-Avivban
Benkő Levente magyar nagykövet hangsúlyozta, hogy talán még az országok közötti jó politikai kapcsolatok építésénél is fontosabb a két nép közötti személyes és közösségi kapcsolatok ápolása.
Egy kitérők tarkította pálya
Megújult a „Ki vagyok én? Nem mondom meg…” – Petőfi választásai című kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban, amelyet 2011 óta félmillióan láttak.
Döbrögi és Libás Matyi kalandjai avantgárdiában
Idén jelent meg CD-n Deák-Sárosi László költő, gitárművész, esztéta Libás Matyi című hangjátéka, klasszikus Lúdas Matyink eddigi legmerészebb földolgozása.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …