Keresés
Magyar Nemzet
2020. február 23., vasárnap, Alfréd napja

Kultúra

A Napútnál is három a magyar igazság
Mindig létezett és létezik „egy harcos, megalkuvást nem ismerő mag, akik kitartottak, újrakezdtek”.
Elvághatatlan gyökerek
Az ünnepváró advent hangulatát idézte meg tegnap a XXIV. Csángó bál színpadi műsora a budapesti Millenáris Parkban.
Káel Csaba: Nagy az érdeklődés a magyar film iránt
Magyar versenyfilm nélkül is nagy az érdeklődés a magyar film iránt a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (Berlinale) és a szemlével párhuzamosan zajló filmipari vásáron.
A teremtés dicsérete
Az én számomra a gobelin annyi, mint a szónoknak a beszéd, az írónak a betű, a szobrásznak az agyag: én gobelinben tudom csak elmondani a mondanivalómat – vallotta Ferenczy Noémi.
Elérhető a Nemzeti Gyászpark adatbázisa
A Nemzeti Gyászpark méltó emlékezeti helye a huszadik századi történelmünknek, többek között a mártírhalált halt fiatalokra emlékezünk itt.
Világmegváltó ideológiák poklában
A totális szabadságot természetesen totális zsarnoksággal lehet elérni – Béres Attila rendezése remekül domborítja ki Dosztojevszkij keserű és cinikus megjegyzéseit a színdarab egész ideje alatt.
Mit lát a csellómetál, ha tükörbe néz?
Négy finn csellista 23 évvel ezelőtt egy este tréfából, meg hogy a helsinki Sibelius Akadémián elszenvedett skálázások feszültségét kitombolják magukból, Metallica-számokkal állt színpadra egy helyi metálklubban.
Káel Csaba: Komolyabban kell vennünk a közép-európai koprodukciókat
Közép-Európában közös kultúrával és történelemmel rendelkezünk, amelyre lehet építeni; a saját életünkről kell mesélnünk – mondta a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.
Különböző válogatásokkal búcsúztatják a telet a néptáncünnepen
Tavaszváró néptáncos programok lesznek február utolsó hétvégéjén Budapesten, a Kárpát-medence különböző részeiről 1200 táncos gyűlik össze a programokra.
Tornai József alakját is felidézték a 24. kardceremónián
A közelmúltban elhunyt Balassi Bálint-emlékkardos költő alakját is felidézték a Balassi-kard idei átadási ünnepségén a Központi Papnevelő Intézet dísztermében.
Tökéletes indok egy kamarazenekar létezésére
Az Anima Musicae Kamarazenekar február 21-én a Zeneakadémia nagytermében ad koncertet David Grimal hegedűművész közreműködésével.
A tájszólás megmentheti a világot a szürkeségtől
Összetett magyarázata van annak, hogy a nyelvjárás hogyan szorult ki a nyilvános beszédből, és addig talán fel sem tűnik a hiánya, amíg valaki fel nem rúgja ezt a konvenciót.
Kubai kémek szivarfüstben
Hiába tűnik el a kommunizmus Kelet-Európából az emberek örömére az 1980-as évek legvégén, hiába omlik össze a Szovjetunió döbbenetesen rövid idő alatt, Kubában Fidel Castro és kommunista diktatúrája kitart.
Először díjaztak magyar forgatókönyvírót Amerika legrangosabb versenyén
Akár hollywoodi szuperprodukció is készülhet Peter Noel forgatókönyvéből. A magyar filmes két műve is előkelő helyezéssel végzett az amerikai versenyen.
Teljessé vált a VeszprémFest programja
Idén július 14-18. között rendezik a 17. VeszprémFestet, amelynek az utóbbi évek hagyományának megfelelően a szervezők fokozatosan jelentették be a fellépőit, köztük a brit DIDO-t.
Navracsics Tibor: A VeszprémFest egyre erőteljesebben járul hozzá a veszprémi identitáshoz
Porga Gyula, Veszprém polgármestere szerint a fesztiválnak nagy szerepe van abban, hogy a város felkerült Európa térképére mint 2023 Európa Kulturális Fővárosa.
Csibészség és kreativitás
Huszadik alkalommal rendezik meg február 26. és április 8. között a Frankofón Fesztivált. Az egy hónapos programsorozat nyitó eseménye február 26. és március 7. között zajlik az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
Improvizáció és művészi szabadság – Videó
Az 5. Cziffra Fesztivál vasárnapig várja a közönséget. A kiváló programok közül is kiemelkedett a Zeneakadémia nagytermében megtartott és Paganini virtuozitását megidéző Paganini+ koncert.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!