Keresés
Magyar Nemzet
2019. augusztus 17., szombat, Jácint napja

Kultúra

Koncertek, szellemes felvezetéssel
Még három napig tart a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál, a Kaposfest, amelynek léte bizonyíték arra, hogy jelentős érdeklődés van még a komolyzene iránt.
Gőzerővel készülnek az ötvenedik debreceni virágkarneválra – galéria
Most első alkalommal közösen emlékeznek azokra, akik egykori szervezői, résztvevői, ötletgazdái voltak az először 1966-ban megrendezett virágkarneválnak.
San Franciscóba nem, Szegedre viszont várják Plácido Domingót
Plácido Domingo, szeretettel várunk Magyarországra! — így reagált a szegedi Plácido Domingo Classics Fesztivál a világhírű spanyol operaénekes elleni szexuális zaklatási vádakra.
Miskolcra látogat Bille August
Az Oscar-, Golden Globe- és Arany Pálma-díjas dán rendező, Bille August lesz az idei CineFest életműdíjasa és egyik díszvendége.
Csingerálás, szökő, pontozó
A szászcsávásiak repertoárja óriási, mivel magyaroknak, cigányoknak, románoknak, szászoknak egyaránt muzsikáltak, sokszor távoli vidékekre is eljutottak.
Ma kezdődik az Ősök napja Bugacon
Újdonság lesz a rendezvényen, hogy először tartanak nagy nomád felvonulást, amelyen több száz lovas szekerekkel, tevékkel, bivalyokkal és családtagjaikkal korhűen idézik meg a magyarok bejövetelét.
Makovecz-kápolnát avattak Zalaegerszegen
2009-ben készítette el az első látványterveket Makovecz Imre. Mostanra a Makovecz-örökség ápolását felvállaló kormányzat mintegy 100 millió forintos támogatásával készült el az egyházi létesítmény.
Kicsit sem vagyok boldog
Susanne Heinrich rendezőnő kőkemény kritikát gyakorol filmjében a melankolikus lányok felett, sőt a bajok forrását is bemutatja.
Bizalom a nyelvben és egymásban
Halmai Tamás Nikla és Dardzsiling között című könyvecskéje az IKU-Tár sorozatban jelent meg. A szerző verselemzéseiben tud és mer szabadon játszani
A székely festékesektől a bengáli patachitráig
A Hagyományok Háza kiállításában egy indiai és két magyar népművészeti tárgykultúrán keresztül mutatja be a természetes festés ősi eljárásait, azok újraéledését és mai használati formáit.
Babzsákon fekve Mozartot hallgatni
Régi koncepció, hogy a Sziget Fesztivál lazítós, „chill-out” helyszínén, a legtöbb könnyűzenei fesztivállal szemben, klasszikus zene szóljon.
Nyár, szabadság, szórakozás
Már nem sok színházi élményben lehet részünk iskolakezdésig, de fel a fejjel, a kőszínházakban rövidesen kezdődik az új évad.
Férfikar, suhogó angyalszárnyak között
A Bubnó Tamás vezette Szent Efrém Férfikar Wings című lemeze föld körüli és időutazás a szakrális zenében. Hallhatunk többek közt afrikai gospelt, szardíniai altatót és átdolgozott ukrán népdalt.
Szétszakított érzelmi kötelékek
Bár Böszörményi Zoltán idén megjelent kisregénye a kortárs irodalom egyik legszívszorítóbb könyve, mindenkinek ajánlom.
Ahol lehetetlen unatkozni
Mennyire lehet vegyíteni a népzenét a dzsesszel úgy, hogy ne legyen erőltetett, és miért egy Ady-vers hozta lázba a széphalmi nézőközönséget? A 28. Zempléni fesztivál első napjain jártunk.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.