Keresés
Magyar Nemzet
2019. február 21., csütörtök, Eleonóra napja

Kultúra

A századik kiállítás
Jubileumi kiállítást rendez a leányfalui Aba-Novák Galéria a névadó művész születésének 125. évfordulója alkalmából, huszonöt kortárs munkáinak kiállításával.
Munkácsy-emlékérmeket bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank
Az 5-5 ezer példányban kibocsátott érmék első oldalán a Krisztus Pilátus előtt című kép egy jelenete látható, az érme hátlapja pedig a festőművész arcképét ábrázolja.
Munkácsy Mihály születésének 175. évfordulójára emlékeztek Békéscsabán
Fekete Péter kiemelte: a békéscsabai múzeum állandó tárlatán a Munkácsy-életmű rendkívül fontos és jelentős alkotásai is megtalálhatók, az emlékszoba pedig megidézhetővé teszi a festő mindennapi életét is.
Versek és érdekes háztartási cetlik
Gyimesi Emese Szendrey-kutató szerint az, hogy a költőnő művei feledésbe merültek, a köztudatba nem igazán ivódtak be, azzal is indokolható, hogy női szerzőről van szó. De nem csak ezzel.
Keresd a női mosolyt!
Leonardo da Vincinek egyetlen szobrát sem ismerjük, bár számtalan dokumentum utal arra, hogy a reneszánsz mester készített szobrokat.
Száz éve nem volt ennyi forrása a Szépművészeti Múzeumnak
Száz éve nem vásárolt olyan értékes festményt a Szépművészeti Múzeum mint most: van Dyck flamand festő Stuart Mária Henrietta portréját.
Aki nem találta helyét a rendben
Hervay Gizella erdélyi író, költő és műfordító idén októberben lenne 85 éves, és több mint három és fél évtizede döntött úgy, hogy elég volt számára a földi lét megpróbáltatásaiból.
Hercegnő Van Dyck módra
A múzeum 2,1 milliárd forintért vásárolta meg a festményt a Christie’s aukciósház decemberi árverésén. Az utóbbi száz évben ez a Szépművészeti legnagyobb értékű vásárlása.
Séta egy ismerős kertben
Két helyszínen, a Pesti Vigadóban és a Bálna Budapest Művészeti Központ Piactér kiállítóterében is kiállítás nyílt Badacsonyi Sándor grafikus- és festőművész munkáiból.
Fodor Gergely: Legyen újra a magyarok mindennapjainak része a Budai Vár
Fodor Gergely kiemelte: a Nemzeti Hauszmann Program következő hároméves ciklusában rendbe teszik a várbeli sétányokat, parkokat és kerteket.
Városportrék az európai identitás nyomában
Két város, Pozsony és Lemberg portréja ihlette Sopsits Árpád filmrendező készülő dokumentumfilmjét, Muszatics Péter 2016-ben megjelent első kötete alapján.
Hetedik alkalommal tartják meg a magyar konyha hetét Kárpátalján
A február 28. és március 3. között megrendezett eseményen 30 étterem és vendéglátóhely kínálja a megye hat járásában kedvezményes áron magyar ételeit.
A francia kultúra ünnepe
A magyar kormány számára is nagyon fontos, hogy a frankofón kultúrát és a francia nyelvet hazánkban népszerűsítse.
Reprezentatív válogatás jelent meg a tavalyi év legjobb novelláiból
Az év novellái 2019 című kötet szerkesztője a könnyedebb hangvételű írások közül a Magyar Nemzet két munkatársának művét is külön kiemelte.
Tizenötször élhetjük át újra a borzongást
Az Alien-sokalógia olyan sci-fi történet, amely a legősibb emberi félelemre alapoz, a szexualitást helyezi egészen merész szögben megtörő fénybe.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.