Átadták a Bethlen Gábor Alapítvány díjait

Az 1980-tól működő Bethlen Gábor Alapítvány hazai és külhoni magyarok áldozatkészsége, valamint kurátorai munkája révén, azok anyagi, szellemi és lelki támogatásával szolgálja a nemzetet.

Magyar Nemzet
2021. 09. 25. 11:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alapítvány évente adományozott kitüntetései (Bethlen Gábor-díj, Márton Áron-emlékérem, Teleki Pál-érdemérem, Tamási Áron-díj) ösztönzik a magyarság – benne a diaszpóra – értékeinek, alkotóinak megismerését és elismerését, a magyar szellemi-kulturális örökség védelmét. A Bethlen Gábor Alapítvány elnöke Lezsák Sándor.

Ma délelőtt a Pesti Vármegyeházán a Bethlen Gábor-díjat Andrásfalvy Bertalan vehette át. A Márton Áron-emlékérmet  Szövényi Zsoltnak ítélték oda. A Teleki Pál-érdemérem kitüntetettjei: Beke István, Szőcs Zoltán, Grezsa István, Gyurácz Ferenc, Kassai Lajos és az Ismerős Arcok zenekar. Székelyföld Jövőjéért ösztöndíjat kapott: Varga Andrea, Ónodi Henrietta.

A Bethlen Gábor Alapítvány (BGA)  alapgondolatát, hogy szükséges egy szervezet, amely a kisebbségben élő magyarság helyzetére, szellemi értékeire irányítja a figyelmet, segélyezi a kisebbségben élőket és díjjal ismeri el a magyarságért végzett kiemelkedő tevékenyéget, elsőként Bakos István fogalmazta meg 1979-ben, majd az év karácsonyáig hatvanöt neves közéleti személyiség támogatását nyerte meg. Az alapítvány 1980-ban kezdte meg működését, bár csak 1985-ben sikerült bejegyeztetni. Első díjazottjai között volt Csoóri Sándor, Nagy Gáspár, Csurka István,  Sütő András. 

(A borítóképen Andrásfalvy Bertalan. Forrás: MMA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.