Egy legenda kalandos életútja

A nemzetközi hírű természettudós, vadász, Afrika-kutató, író-főszerkesztő Kittenberger Kálmán páratlan kalandokkal teli életébe nyújt betekintést az a játékfilmes dokumentumfilm, amelyet az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás alkalmából mutattak be az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A világkiállítás megrendelésére, a Takarékbank támogatásával készült tévéfilmben Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze alakítja a címszereplőt.

Magyar Nemzet
2021. 09. 14. 11:21
null
Fotó: pressinform
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kittenberger Kálmán kalandos életét a nagyközönség Fekete István regényéből ismerheti, a most elkészült film is barátságukon keresztül mutatja be, milyen ember volt és milyen hatalmas életművet hagyott maga után. Kittenberger Kálmán a 20. század első évtizedeiben, szerény körülményei ellenére olyan helyekre jutott el Afrikában, ahol fehér ember még nem járt. Gyakran szenvedett a maláriától, az éhségtől és a szomjúságtól, a nagyvadakkal való küzdelmei során számtalan sebet szerzett. Kevés embernek jutott osztályrészül olyan nehéz és fordulatos életút, mint az övé. Utazásai során gyakran szembesült a kiszolgáltatottsággal és nehéz körülményekkel, mégsem tört meg soha, mindig egyenes és humánus maradt.
 

 

Másfél évtizeden át járta Afrikát, vadászott a mai Tanzánia, Kenya és Uganda földjén, vezetett expedíciót a Kilimandzsáró környékére is. Utazásai alkalmával ötvenhétezer ízeltlábút juttatott el a Magyar Nemzeti Múzeumnak, köztük háromszáznál is több, korábban ismeretlen fajt, továbbá háromezer-ötszáz gondosan preparált madarat és kétszáznegyven emlőst, köztük nagyvadakat is. A világ különböző múzeumaiban jelenleg is megtalálható az általa gyűjtött és preparált negyven madárfaj több mint nyolcvan példánya.

A most elkészült film visszatekint Kittenberger Kálmán életének megannyi korábbi epizódjára. A Börzsönyben készült képek váltakoznak az Afrikában felvett archív felvételekkel. Megelevenednek gyűjtései, valamint vadászatai, írói és szerkesztői munkája. A Fekete Istvánnal folytatott beszélgetései alapján kirajzolódik, milyen ember volt Kittenberger: mindig őszinte, bátor, tisztességes, aki tisztelte és szerette az állatokat.

„Legenda. Egyetlen szóval így lehetne a leghitelesebben jellemezni Kittenberger Kálmánt, hazánk meghatározó vadászát, zoológusát, Afrika-kutatóját, természettudományi íróját és nem utolsósorban újságíróját, a Nimród Vadászújság egykori mértékadó főszerkesztőjét. Hitelességét még a történelem viharai sem tudták megkérdőjelezni, ezért 2021-ben, az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás évében, magától értetődő módon Kittenberger személye is fontos zsinórmérték a hosszú távon fenntartható vadászat és vadgazdálkodás bemutatásában. Az életét feldolgozó film hiánypótló alkotás, amelynek révén még több magyar ember ismerheti meg ezt a páratlan életutat” – mondta Kovács Zoltán producer, az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosa.
 

Az idős Kittenberger Kálmánt alakító Bodrogi Gyula a forgatáson   Fotó: pressinform


„Büszke vagyok, hogy Széchenyi Zsigmond után Kittenberger Kálmán életművét is megörökíthettük. A film a legendás természettudós és vadász születésének száznegyvenedik évfordulóján készült, egy olyan pillanatban, amikor Kittenberger bekerült a nemzeti oktatási alaptantervbe, amikor számos képregény készült már híresen szívós és kalandos élete apropóján, és amikor ötven év elteltével ismét Magyarország rendezheti a vadászati világkiállítást. Felelősségteljes, nemes feladat a legnagyobb magyar erdőjárók, vadászok, írók örökségét továbbadni az elkövetkező generációknak” – mondta Vida Joe producer.

A 2021-ben forgatott film fő szerepeit Bodrogi Gyula, Tordai Teri és Szabó Sípos Barnabás játssza. A rendező Tősér Ádám, az operatőr Győri Márk, a filmet írta kollégánk, Bayer Zsolt, a producerek Kovács Zoltán, Lajos Tamás és Vida Joe. Az ötvennégy perces filmet vetítik az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon. A tévépremier október 10-én lesz a Duna Televízióban, október 11-én pedig az Uránia Nemzeti Filmszínház is műsorára tűzi.

Borítókép: jelenet a filmből, előtérben a fiatal Kittenberger Kálmán (Márfi Márk). Forrás: pressinform

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.