Honnan hova tartunk a kulturális diplomácia területén?

Richly Gábor 2012 óta vezeti a helsinki intézetet. Tapasztalatairól és az intézet negyvenéves történetéről szóló könyvet adott ki a Ráció Kiadó a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával. Az átfogó kötet bepillantást nyújt a kulturális diplomácia és a kulturális export műhelytitkaiba, valamint a finn–magyar kapcsolatok tanulságokkal is szolgáló aspektusaiba.

2021. 09. 22. 21:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ története 1980–2020 című könyvet jó kézbe venni, hiszen a szerzővel együtt debütáltunk 2012-ben Helsinkiben. Richly Gábor átfogó, áldozatos munkája bizonyítja, hogy a kultúra szervezése egy szakma, amit tanulni kell – kezdte a könyvbemutatót Balog Zoltán református püspök. Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az MMA fontos célja és feladata a magyar kultúra és a magyar művészek nemzetközi kapcsolatainak erősítése, a nemzetközi kulturális piacon való méltó és versenyképes megjelenés elősegítése.

Richly Gábor elmondása szerint a könyv megírásának ötletét az adta, hogy feldolgozza, rendszerbe foglalja a külföldi magyar intézet iratait, amelyekre Helsinkiben talált rá, s a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában nem voltak fellelhetők. Ujváry Gábor, a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár intézetvezetője úgy fogalmazott: ilyen mély, áttekintő munka eddig még nem született külföldi magyar intézetről. De a könyv ettől sokkal többről, más intézetekről, Párizsról és Bécsről is szól. – A helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ története 1980–2020 című kötet erénye, hogy szemlélete nem fekete-fehér, 1980-tól a pozitívumok mellett a negatívumokat is bemutatja, de nem ítélkezik – mutatott rá Ujváry Gábor. A könyvbemutatón Hegyi Anita, a Moszkvai Kulturális Intézet igazgatója is azt hangsúlyozta, hogy most először foghatunk a kezünkbe ennyire átfogó könyvet külföldi magyar intézetről. – Napjainkban huszonhat magyar kulturális intézet működik szerte a világban, s fontos, hogy visszatekintsünk a múltba, hogy honnan hova tartunk a kulturális diplomácia területén. Ez támogatandó, más intézményeket is erre biztatok – tette hozzá Hegyi Anita.

Fotó: Petrovics Gabriella

A Nyugat felé nyitó Kádár-rendszer külpolitikájában a finn–magyar kapcsolatok fejlesztése kiemelt szerepet kapott, ez indokolta a Magyar Kulturális és Tudományos Központ megnyitását Helsinkiben. Ám a rendszerváltás után az intézet profilja átalakult, fenntartója és neve is többször változott a magyar kulturális diplomácia intézményrendszerének átszervezései során. Az intézet profilja beszűkült, költségtakarékosan megvalósítható művészeti események szervezése került előtérbe. A nyelvrokonságot számon tartó, emiatt Magyarországhoz kivételesen pozitívan viszonyuló finn befogadó közeg szintén sokat változott a nyolcvanas évek óta. Ahogy a szerző az előszóban írja: a könyv egyfelől részletes intézménytörténet, másfelől a finn–magyar kulturális kapcsolatok áttekintése, a fontosabb finnországi magyar kulturális események számbavétele. Elkészítését a kerek évforduló mellett hiánypótló jellege indokolta. Az intézet története ugyanis mindeddig nem lett feldolgozva, és átfogó finn–magyar kapcsolattörténeti összefoglalás sem készült működésének évtizedeiről, csak az azt megelőző időszakról.

A négy évtized bemutatása során kirajzolódnak a budapesti központ és a helsinki intézet célkitűzései, az intézet adottságai és lehetőségei. Az olvasó hét fejezetben ismerheti meg az intézet fontosabb finn és magyar partnereit, a működés legfontosabb területeit, a különböző programtípusokat, a kiemelkedő sikereket, valamint az újra és újra felmerülő nehézségeket.

A poszterkiállítás szeptember 27-ig várja a látogatókat     Fotó: Petrovics Gabriella

A kötethez poszterkiállítás készült, amely szeptember 27-ig várja a látogatókat az MMA irodaházának aulájában. A 40 éve Finnországban – Magyar Kulturális és Tudományos Központ 1980–2020 című tárlat az intézet megalapításától a 2019-es év eseményeiig vezet végig bennünket. A tablókon a szövegek mellett korabeli dokumentumok, újságcikkek és fényképek tárják elénk a finn–magyar kulturális kapcsolatok négy évtizedét.

Borítókép: A 40 éve Finnországban – Magyar Kulturális és Tudományos Központ 1980–2020 című tárlat. Fotó: Petrovics Gabriella

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.