Japán film győzött Miskolcon, Jankovics életműdíjat kapott

Véget ért 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, a záróünnepségen átadták a díjakat.

Magyar Nemzet
2021. 09. 19. 10:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A CineFest Fődíját, a Pressburger Imre-díjat, A szerencse és a képzelet kereke című filmjéért, a japán rendező Hamagucsi Rjuszuke nyerte, a fesztivál nagydíját, a Zukor Adolf-díjat, Christos Nikou rendező Almák című  alkotásának ítélte a zsűri, a közönségdíjat pedig Kis Hajni rendező Külön falka című filmje kapta. A 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál a záróünnepségen, pénteken este.

Káel Csaba a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a CineFest záróünnepségén beszédében rámutatott: „Miskolc egyik erős megtartó ereje, hogy immár tizenhetedik éve, hogy 

ebben a városban rendezik meg a csodálatos CineFest nemzetközi filmfesztivált, amely az elmúlt évek alatt Magyarország legjelentősebb nemzetközi fesztiváljává vált.

 A borsodi megyeszékhely sokat köszönhet a CineFestnek: a fesztivál szerte a világban viszi, terjeszti Miskolc és az idén 120 éves magyar film jó hírét.”

A fesztivál záróünnepségen posztumusz életműdíjjal tisztelgett a kivételes tehetségű alkotó, Jankovics Marcell emléke előtt. Jankovics Marcell Sisyphus című alkotását 1976-ban Oscar-díjra jelölték, a Küzdőket pedig 1977-ben Cannes-ban Arany Pálmával tüntették ki. Jankovics rendezte az első egészestés magyar rajzfilmet, a János vitézt, egészestés animációs filmjei – a Fehérlófia, az Ének a csodaszarvasról – a magyar filmtörténet kiemelkedő alkotásai. A posztumusz életműdíjat Káel Csaba a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos és Bíró Tibor fesztiváligazgató adta át Jankovics Marcell özvegyének, Rubovszky Évának.

A 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál kilenc napja alatt magyar és nemzetközi filmpremierek, és izgalmas szakmai programok követték egymást, neves hazai és külföldi alkotók kísérték el filmjeiket Miskolcra.

A CineFest díszvendége és a nagyjátékfilmes versenyprogram zsűrijének elnöke idén a világhírű rendező, Tony Gatlif volt, aki a fesztivál életműdíját a nyitóünnepségen vette át. 

A CineFest vendége volt idén Daniel Olbrychski lengyel színészóriás is, Jancsó és Wajda emblematikus színésze, akit a fesztivál, a nyitógálán, az Európai mozi nagykövete-díjjal tüntetett ki. Sean Baker rendező és Simon Rex főszereplő a Red Rocket című filmjükkel érkeztek a CineFestre, több napig élvezték a fesztivál és Miskolc vendégszeretetét. Az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt rendező, Enyedi Ildikó a stábjával együtt kísérte el A feleségem története című új filmjét Miskolcra, csakúgy, mint az elsőfilmes rendező, Kis Hajni, aki a Külön falka című közönségdíjas alkotásával érkezett a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválra. Az idei Zukor Adolf-díjas görög rendező, Christos Nikou is tiszteletét tette Miskolcon, Almák című alkotása elnyerte a nemzetközi ökumenikus zsűri díját is. Chema García Ibarra spanyol rendező közönségtalálkozón is beszélgetett a CineFesten a filmrajongókkal, A szent lélek című filmje a Fipresci (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) díját kapta nagyjátékfilm kategóriában.

(A borítóképen részlet A szerencse és a képzelet kereke című filmből. Forrás: Cinefest.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.