Kiállítások és beszélgetések az Országút Galériában

Tóth Angelika Időtlen idők címet viselő kiállításával nyitották meg tegnap az Országút Galériát. A művészeti, tudományos, közéleti folyóirat az óbudai Selyemgombolyító műemlék épületében kéthetente várja a képzőművészet és a társművészetek kedvelőit.

2021. 09. 14. 18:28
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Entz Géza, a Magyar Szemle Alapítvány elnöke, az Országút felelős kiadója bevezetőjében elmondta, hogy a pandémia alóli felszabadulást követően sorozatot indítanak. 

– Havonta kiállításokon mutatjuk be azokat a képzőművészeket, akik megjelennek a lapban – árulta el a kiadó, hozzáfűzve, hogy kéthetente beszélgetéseket szerveznek, szintén az egykori Selyemgombolyító épületében.

Az első beszélgetés vendége Szörényi László irodalomtörténész lesz, kapcsolódva az Országút Dante különszámához.

– A portréfestményeknek köszönhetően ismerjük a reneszánsz uralkodókat, polgárokat, és a festők tudósítottak a korabeli világ drámai eseményeiről is – fogalmazott megnyitójában Barabás Márton, képzőművész, aki kifejtette, hogy az idők előrehaladtával a festészet tematikája egyre közelebb került a hétköznapokhoz.

 Havonta kiállításokon mutatják be azokat a képzőművészeket, akik megjelennek a lapban Fotó: Bach Máté

– Mára e megörökítő szerepet háttérbe szorította a fotó, film, vagy a videó – mutatott rá a képzőművész, megjegyezve, hogy az absztrakt festészet nyugati hegemóniáját az 1964-es velencei biennálén jelentkező op-art festők törték meg.

– Tóth Angelika, festő, nagybetűs festő. Egyedülálló érzéke van az általa látott világ festői bemutatására. Mintha a harmincas évektől az ötvenes évekig terjedő korszak családi jeleneteit festené meg. Képeiben van valami elvágyódás a mai világból, miközben a kiválasztott jeleneteket nagyon is mai eszközökkel és stílusban jeleníti meg – magyarázta megnyitó beszédében Barabás Márton, végezetül kiemelve: az alkotó a képiségének ellentmondó világban járja a maga útját.

(A borítóképen Tóth Angelika festménye a kiállításon. Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.