Kulturális örökség napjai – Európa-szerte népszerű nyitott hétvége

A Kulturális örökség napjai rendezvénysorozat szeptember 18–19-i hétvégéjén idén 218 helyszínen 135 rendezvény és 140 séta várja a Magyarország épített kincsei iránt érdeklődő közönséget. Az esemény fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, védnöke Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Magyar Nemzet
Forrás: Lechner Tudásközpont2021. 09. 18. 13:20
Fotó: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tízezreket megmozgató nagy múltú, Európa-szerte népszerű nyitott hétvégén, a szeptember 18–19-én megrendezett Kulturális örökség napjain (KÖN) a látogatók történeti épületeken és kerteken keresztül ismerhetik meg hazánk épített kulturális örökségét. 

Idén minden megye és a főváros csaknem minden kerülete csatlakozott a kezdeményezéshez, így 218 helyszínen összesen 135 rendezvény és 140 séta várja a látogatókat országszerte. A 274 szervezőközösség által megálmodott és megvalósított programok mind az önkéntes összefogás példái, hiszen ezek idén is ellenszolgáltatás nélkül, az önkéntes szolgálat szellemében valósulnak meg, ünnepet jelentenek nemcsak a programra érkezőknek, hanem a részt vevő helyszíneknek is. 

Az önkéntesek szakszerű vezetésével zajló épületlátogatások hazánkban is ingyenesek. 

A Miniszterelnökség támogatásával a Lechner Tudásközpont által szervezett rendezvénysorozat teljes programkínálata az Örökségnapok.gov.hu oldalon böngészhető, de érdeklődők a Kulturális örökség napjai Facebook-oldalán is találnak napi ajánlókat, kedvcsinálókat.

Borítókép: Csak a KÖN idejére megnyíló tiszaroffi Borbély-kastély. Forrás: Facebook

Franciaországi kezdeményezésből európai programsorozat

A Kulturális örökség napjai hazai programsorozat európai gyökerei 1984-ig vezetnek vissza, amikor Franciaországban útjára indult a Történelmi műemlékek nyílt napja kezdeményezés, melynek keretében egy hétvégén át olyan műemlék épületeket nyitottak meg ingyen a nagyközönség előtt, többnyire szakszerű vezetéssel, amelyek általában nem, vagy csak korlátozottan voltak látogathatók. A rendezvény sikerén felbuzdulva az egy évvel később Granadában megrendezett épített örökségért felelős európai miniszterek második európai konferenciáján a francia kulturális miniszter kezdeményezte, hogy az Európa Tanács karolja fel a rendezvényt, és segítse, hogy nemzetközi méretűvé váljon. Az Európa Tanács összefogva a különböző országok kezdeményezéseit, 1991-ben az Európai Unió támogatásával útjára indította az Európai örökség napokat, amelyet mára – túllépve az unió határait – Európa ötven országában rendeznek meg évről évre, általában szeptember harmadik hétvégéjén. Hazánk már a 90-es évek elején csatlakozott a mozgalomhoz, de országosan ismertté és népszerűvé 1999-ben vált a rendezvény, amikor a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma az Országos Műemlékvédelmi Hivatalt bízta meg a szervezéssel és az országos koordinációval. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.