Magyar kísértetfilmet és drámát díjaztak Parmában

A díjazottak bejelentésével zárult hétvégén az olaszországi Parma nemzetközi filmfesztiválja, a kilencedik alkalommal megrendezett szemlén kettős magyar siker született. Bergendy Péter kísértetfilmje, a Post Mortem a legjobb film, Krasznahorkai Balázs első mozifilmje, a Hasadék a legjobb forgatókönyv díját nyerte el – közölte lapunkkal a Nemzeti Filmintézet.

Magyar Nemzet
2021. 09. 26. 14:54
Post Mortem-Day07
Post Mortem-Day07 Fotó: Attila Szvacsek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bergendy Péter legutóbbi rendezése, a Post Mortem különleges hangulatú alkotás, melynek főhőse egy vándorfotós, tavaly október óta járja a fesztiválokat: Olaszországban, Portugáliában és Spanyolországban is több díjat nyert a legnépszerűbb zsánerfilmmustrákon. Az első világháborút követő spanyolnáthajárvány időszaka alatt játszódó borzongató kísértetfilm főszereplője Klem Viktor. Nyáron, az első Magyar Mozgókép Díjak zsűrije a legtöbb kategóriájában – operatőr, vágó, látvány, maszk – díjazta a film alkotóit, s a hétvégén a legjobb filmnek járó díjat hozta el Parmából. A hazai moziközönség országszerte október 28-tól láthatja az alkotást, mely a Szupermodern Stúdió gyártásában készült, producere Lajos Tamás és Köves Ábel.

Krasznahorkai Balázs első mozifilmrendezése, a Hasadék a legjobb forgatókönyv díját nyerte el Parmában. A rendező Lengyel Balázzsal és Lovas Balázzsal közösen jegyzi a magashegyi tájakon játszódó, balladák hangulatát megidéző filmdráma forgatókönyvét.

Jelenet a Hasadék című filmből      Fotó: Pipacsfilm/Szilágyi Lenke

A Molnár Levente és Babai Dénes főszereplésével készült alkotás nyáron elnyerte a legjobb mozifilmet illető Magyar Mozgókép Díjat, és szeptember óta vetítik a hazai mozik. Molnár Leventét a filmben nyújtott alakításáért a legjobb színész díjával tüntették ki nemrég a Cinefantasy filmfesztiválon Brazíliában. A Hasadék az AGA Media és a Pipacs Film gyártásában készült, producere Szántó Gábor és Reich Péter.

A Post Mortem előzetesét ITT, a Hasadék előzetesét pedig IDE kattintva nézhetik meg.

Borítókép: Jelenet a Post Mortem című filmből. Fotó: Szupermodern Filmstúdió/Szvacsek Attila

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.