Négy napra ingyenes szabadtéri mozivá alakul a Szent István tér

A Szegénylegények, Az óceánjáró zongorista legendája, János vitéz és a Harmadik típusú találkozások című filmeket is vetítik Budapest legnagyobb nemzetközi filmfesztiválján, a Budapesti Klasszikus Film Maratonon, a Szent István-bazilika előtti téren, amely ingyenes szabadtéri mozivá alakul négy napra. A Nemzeti Filmintézet negyedik alkalommal rendezi meg a filmfesztivált, melynek keretében szeptember 21–26. között a Szent István téren és az Uránia Nemzeti Filmszínházban láthatjuk a frissen felújított magyar és külföldi klasszikusokat.

Magyar Nemzet
2021. 09. 17. 17:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fesztivál ünnepélyes megnyitója szeptember 21-én lesz az Urániában. A nyitófilm Az arany ember lesz, Jókai Mór regényének első filmváltozata digitálisan restaurált kópiáról. 

A filmet 1918-ban még Magyarországon az a Korda Sándor rendezte, akit később Alexander Korda néven a brit filmipar alapítójaként tisztelnek világszerte. 

Az eredeti helyszíneken felvett, festői igényességgel megkomponált képsorokból Jókai századának levegője árad. A filmhez Farkas Bence írt új zenét, amely a vetítés kíséreteként hangzik el a megnyitón. Filmes időutazásra invitál a fesztivál, ahol eddig sosem látott felvételeket láthat majd a közönség, amelyeket a Lumière testvérek forgattak 125 évvel ezelőtt, és a budapesti közönség is láthatott 1896-ban az első magyarországi vetítések alkalmával. Az igéző képsorokat Szabó Ádám csodálatos harmonikazenéje kíséri majd élőben. A Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum igazgatóság által készített animációs rövidfilm is műsoron lesz, amely az első magyar film, A táncz (1901) keletkezését mutatja be.

A Szent István téren 130 négyzetméteres óriásvásznon, sztárvendégek részvételével vetítik a filmeket.

Szerdán este fél 8-kor a szabadtéri vetítésen az idén 100 éve született Jancsó Miklósra emlékezik a Budapesti Klasszikus Film Maraton a Szegénylegények című filmjével, amely a magyar filmtörténet mérföldköve. Csütörtökön Az óceánjáró zongorista legendája című filmet vetítik. A felejthetetlen alkotás Giuseppe Tornatore rendezésében 1988-ban készült, a világhírű magyar operatőr, Koltai Lajos fényképezte, aki a munkájáért megkapta az Európai Filmdíjat és az Olasz Filmakadémia David di Donatello-díját. A film főszereplője Tim Roth, zenéjét Ennio Morricone szerezte, és elnyerte érte a Golden Globe-díjat. Pénteken a család apraját-nagyját várja a Maraton a János vitéz című rajzfilmre, mellyel a magyar animáció megkerülhetetlen alakjára, Jankovics Marcellre emlékezik a Maraton. Levetítik Jankovics Marcell Oscar-díjra jelölt rövidfilmjét is, és a gyerekeknek meglepetéssel is készülnek a fesztivál szervezői. Magyar operatőr, Zsigmond Vilmos fényképezte Steven Spielberg sci-fijét is, a Harmadik típusú találkozásokat, amelyet szombaton láthat a közönség, melynek operatőri munkájáért 1978-ban Oscar-díjat kapott. 

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Maraton egyik legnépszerűbb eseményének ígérkezik Keleti Márton 1962-ben készült vígjátéka, az Esős vasárnap szeptember 26-i vetítése. A vetítést követő közönségtalálkozón részt vesznek a film főszereplői: Béres Ilona, Halász Judit, Tordai Teri, Bodrogi Gyula és Mécs Károly. 

A Budapesten született Halász Jánost (John Halas) a filmtörténet a brit animáció atyjaként tartja számon. Szeptember 22-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban látható a világhírű George Orwell-adaptációja, az Állatfarm. Az est vendége lesz John Halas lánya, Vivien Halas rendező. 

A 4. Budapesti Klasszikus Film Maraton vetítésein és szakmai előadásain több mint huszonöt nemzetközi szakember vesz részt a Müpa auditóriumában és a Francia Intézetben délelőttönként. Szó lesz filmmegőrzésről, filmtörténetről, restaurálásról, alternatív forgalmazási utakról a Covid alatt és után, a közönség újraépítéséről és a filmarchívumok kreatív feladatairól. Az előadók között lesz a Pathé Alapítvány vezérigazgatója, az olasz, a francia, a dán, a holland, a német, az osztrák, a portugál, a belga, a cseh, a lengyel és a szlovák filmarchívumok képviselői. 

A Maraton némafilmes koncertekkel, a hollywoodi magyarok világhírű alkotásaival, gyermek- és családi programokkal várja vendégeit minden helyszínen kedvezményes jegyárakkal. 

(A borítóképen jelenet a Szegénylegényekből. Fotó: NFI/Inkey Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.