Revücsillag: egy elveszettnek hitt film

Ma véget ér a IV. Budapest Klasszikus Film Maraton, amelynek hat napja alatt több fővárosi helyszínen, öt tematikus blokkban, hetvennél is több frissen restaurált klasszikus filmet kínált. Ma délután fél háromtól a Toldi moziban egy igazi különlegességet láthatnak az érdeklődők: egy eddig Magyarországon be nem mutatott alkotást Szeleczky Zita főszereplésével.

Magyar Nemzet
2021. 09. 26. 8:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeleczky Zita Budapesten született 1915-ben és Érden hunyt el 1999-ben, az emigrációból hazatérte után kevesebb mint egy évvel. A Színművészeti Akadémián 1937-ben diplomázott, de az első filmszerep már 1936-ban megtalálta, s itthonléte alatt – mert 1945-ben el kényszerült hagyni az országot – 28 filmben (és 18 színdarabban) játszott, ezek közül 26-ban főszerepet. Magyarországon vagy magyar szereplőkkel több olasz film is készült, ezek közé tartozik Hans Hinrich és Aldo Frosi 1941-ben forgatott filmje, a Tentazione (Kísértés) is. A Cinecittá producerei Farkas Zoltán Kísértés című magyar filmjének (ebben Karády Katalin volt a főszereplő) olasz változatára Szeleczky Zitát és Kiss Ferencet kérték fel.  Szabó urat, a szigorú erkölcsű budapesti bírót  megkörnyékezi a felesége meggyilkolásával vádolt mérnök szeretője, Gizella, a gyönyörű énekesnő. A bűnügyi drámát Magyarországon Revücsillag címmel harangozták be és magyar szinkronnal tervezték bemutatni, a háborús események miatt azonban a premier elmaradt.

Fotó: Budapest Klasszikus Film Maraton

A Revücsillag kísérőfilmje: Magyar művészek külföldön (A Híradó Filmszínház különkiadása 67. 1941. szeptember, 1’). 

Borítókép: Szeleczky Zita a Tentazione című filmben. Forrás: Wikipédia

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.