Ezek lettek a Magyarország 365 fotópályázat legjobb fotói

15 pályázó kapott díjat a neves szakemberekből álló zsűritől a harmadik alkalommal kiírt Magyarország 365 fotópályázaton.

Magyar Nemzet
2021. 12. 08. 22:16
Magyarország 365 fotópályázat díjátadó ünnepség Fotó: Teknős Miklós Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A következő hónapokban a tervek szerint a Magyarország 365 fotópályázat alkotásait több helyen is bemutatják a nyilvánosságnak. Még ebben a hónapban megnyitnak egy válogatott fotókból álló tárlatot a pesti belvárosi Duna-parton.

Az idei pályázatra minden korábbinál több, közel 37 ezer pályamű érkezett, amely bizonyíték arra, hogy a járvány nehéz időszaka sem törte derékba a kezdeményezés erejét

- mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az Eiffel Műhelyházban tartott díjátadón.

Az Eiffel Műhelyházban lehet megtekinteni a díjnyertes alkotásokat  Fotó: Teknős Miklós

Egyedi képekkel vagy sorozatokkal lehetett jelentkezni a pályázatra három kategóriában:

természet és táj, épített és tárgyi örökség, valamint életképek.

A szakmai zsűri minden kategóriában három díjat osztott ki. Az első helyezettek 1 millió forintos, a második helyezettek 500 ezer forintos, a harmadik helyezettek 300 ezer forintos díjazásban részesülnek.

Idén Kaiser Ottó fotográfus volt a zsűri elnöke, a tagok pedig Keleti Éva Kossuth-díjas fotográfus; Haris László fotóművész, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja; Potyó Imre környezetkutató, a 2020-as pályázat díjazottja, 2018-ban és 2020-ban az év természetfotósa; valamint Szecsődi Balázs fotográfus.

Három kategóriában lehetett pályázni, egyik az életkép volt Fotó: Teknős Miklós

A szakmai zsűri döntése alapján a természet és táj kategória első helyezettje Lőrincz Ákos Ködhatár, második helyezettje Esteban Sanchez Tejivó című képe lett, harmadik helyezést ért el Daróczi Csaba Szélhajtó küszök című sorozata. Közönségdíjat kapott Kiss Márton Start című fotójáért. A Magyar Természetjáró Szövetség különdíját Makovics Kornél Viharvadászat című sorozata kapta.

Épített és tárgyi örökség kategóriában a zsűri első díját Kovásznai Balázs Több millió év egy képen, a második díjat Horváth Zsolt Megyeri híd című képe, harmadikat pedig Németh Gyula László Tópark című sorozata kapta. Közönségdíjat nyert Rizsavi Tamás Budapesti metró című alkotása. A Magyar Turisztikai Ügynökség különdíját Bella László A magányos kápolna című képe kapta.

Kerekes M. István az Életképek kategória első helyét nyerte el Fotó: Teknős Miklós

Életképek kategóriában a zsűri első helyezettje Kerekes M. István lett Egy verseny margójára című képével, a második Dusha Béla Tisztelgés a tudósnak, a harmadik pedig Szmolanka Leszja Nekem a Balaton című képével. A közönségdíjat Papdi Balázs Hőlégballonok Szegeden és környékén című fotója nyerte el. A Nagycsaládosok Országos Egyesületének különdíját Zsoldos Alexandra Az igen után, az Operaház különdíját Kerekes M. István Start című fotója kapta.

A hatvan legjobb alkotást mától kezdve egészen december 22-éig lehet megtekinteni az Eiffel Műhelyházban.

Borítókép: A tárlat egyik nyertes fényképe (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.