Díjazták Vészabó Noémi festőművész munkásságát Olaszországban

Az International Leonardo da Vinci Prize kitüntetéssel Vészabó Noémi bekerült a világ húsz kiemelt művésze közé.

Magyar Nemzet
2022. 02. 07. 13:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vészabó Noémi festőmüvész munkásságát Olaszországban  International Leonardo da Vinci Prize kitüntetéssel ismerték el. A neves művészettörténészekből álló zsűri a világ legkülönbözőbb országaiban élő kortárs művészek munkáit értékelte. Vészabó Noémi ezzel a díjjal bekerült a világ húsz kiemelt művésze közé. A rangos eseménynek Firenze történelmi palotája, a Palazzo Borghese adott otthont. Az ünnepségen ott voltak a firenzei magyarok és a római magyar nagykövetség képviseletében Kudar Gábor is, a Collegium Hungaricum igazgatója is.

           Fotó: Dézsy Zoltán

Vészabó Noémi munkásságával lapunkban is többször foglalkoztunk.

Egy egészséges nemzeti kultúrának sajátosnak és összetéveszthetetlennek kell lennie, saját kérdésekre saját válaszokat kell adnia. Vészabó Noémi festészetéből árad az életvidámság, a kereszténység világa, a sokoldalúság, az értékelvűség, a szenvedély. Novelláiból pedig a legfontosabb, a szerelem bonyolultságának és sokoldalúságának a kérdése.

– hangzott el egy korábbi kiállítás megnyitóján.

A világjárvány kezdetén Vészabó Noémi hamar felismerte, hogy történelmi időkben még fontosabb a művészet, hiszen a festmények ünneppé tehetik a hétköznapokat a nehéz pillanatokban. Virtuális kiállításra invitálta otthonába az érdeklődőket, ahol 55 festményből álló tárlatát egy kisfilm segítségével mutatta be.

Veszedelmek idején a lelkünkkel védekezünk. Hiszen tudják: nem csak kenyérrel él az ember

– szólt a nézőkhöz Vészabó Noémi virtuális kiállításának bevezetőjében.

Fotó: Dézsy Zoltán

Tavaly pedig arról adtunk hírt, hogy mai Petőfi-képünkhöz ad kapaszkodót Vészabó Noémi festőművész munkája, amely eltér a klasszikus feldolgozásoktól. Nemzeti költőnk egy új, egyértelműbb ábrázolását ismertük meg általa.

Amikor megfestettem ezt a szokatlan portrét, az is feltett szándékom volt, hogy egy kicsit közelebb hozzam a XXI. századhoz a költőt.

– nyilatkozta akkor Vészabó Noémi.

Borítókép: Vészabó Noémi festőművész a firenzei díjátadón (Fotó: Dézsy Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.