Az Egri csillagok az MVM Dome-ban

A hatalmas építményben mutatja be Gárdonyi Géza klasszikusát, az Egri csillagokat a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes ősszel.

2022. 05. 20. 18:00
null
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gárdonyi Géza regénye alapján készült, először 2018-ban színre vitt Egri csillagok című színművet az MVM Dome sportcsarnokban mutatja be október 20-án a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes. A darabot a teátrum művészei, táncosok és gyerekszereplők elevenítik meg. A tavaly év végén átadott sportcsarnokban 

Székely László a helyszín méreteihez igazodó, újratervezett gigantikus díszletében, mintegy 240 táncos fellépésével játsszák el a produkciót. 

A helyszín pénteki sajtóbejárásán Vidnyánszky Attila rendező, a Nemzeti Színház vezérigazgatója először megköszönte az MVM Dome vezetőjének nyitottságát, amivel fogadta az ötletet, hogy ebben a sportcsarnokban adják elő az Egri csillagok című darabot. Az előadásról elmondta, hogy 

a színház egyik legsikeresebb produkciója, amelyből az 50. előadást is megtartották már, és amelyet sokan szeretnék még látni. 

A rendező elárulta, hogy valamikor 2019-ben gondolt rá először, hogy ezeket a sporttereket kultúrával is meg lehetne tölteni. 

Fekete Péter államtitkárral kidolgoztak „egy stadionprojektet”, amit azonban a koronavírus miatt nem valósíthattak meg. 

Addigra viszont már eldöntötték, hogy az Egri csillagok lesz az az előadás, ami elbírja ezt a teret. A díszletek és a jelmezek nagy részét legyártották. – Különleges dolog egy ilyen tömegnek játszani. Más megszólalási módot, más rendezői és koreográfusi gesztusokat igényel – mondta a sportcsarnokbeli előadásról a rendező.

 

A Magyar Nemzet kérdésére Vidnyánszky Attila elmondta, hogy a próbák még nem kezdődtek el itt. Kitalálták a teret, valamikor 

a nyár folyamán Zsuráfszky Zoltánék kezdenek először próbálni a kiegészítő stábbal. Neki egy hétre lesz szüksége, amikor átalakítja azt az előadást, ami megvan és próbál a színészekkel.

Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője, a produkció társrendezője, koreográfusa elmondta, hogy 2013 óta dolgoznak együtt a Nemzeti Színház művészeivel és nagyon jó a kapcsolatuk. Kiemelte, hogy a táncosaik készen állnak egy ilyen hatalmas tér betöltésére. Örömét fejezte ki, hogy Vidnyánszky Attilával közösen tudják megmutatni azt a művészi erőt, ami a két társulatban benne van, benne van a darabban a magyarságuk, a hitük. 

Berettyán Nándor játssza Bornemissza Gergely szerepét a darabban. A színész kiemelte, hogy több ezer néző előtt nagyon jó érzés játszani. Felhívta a figyelmet arra, hogy évezredekkel ezelőtt a stadionok és a színházi terek evolúciója valahol összeért. Így reméli, hogy meg tudják színházzal tölteni ezt a teret is. 

Igaz András, a Sportfive Hungary Kft. vezérigazgatója beszélt végül a hatalmas építményről. Örömét fejezte ki, hogy a színház is beköltözik az épületbe, hiszen ez egy multifunkcionális rendezvényközpont, ami a méretei, az építészeti és technikai megoldások, a kiemelkedő audiovizuál technika miatt alkalmassá teszi a Dome-t a produkció előadására.

Borítókép: A hatalmas teret szokják a táncosok (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.