Bővült a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának digitalizált dokumentumgyűjteménye

Folyamatosan nő az online elérhető régi szabadalmak és védjegyek száma a Hungaricana Közgyűjteményi Portálon. A sajtóközlemény szerint immár több mint egy éve zajlik a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) dokumentumainak digitalizálása és közzététele.

Forrás: Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala2022. 05. 08. 7:16
null
Budapest, 2022. április 11. A Rubik-kocka szabadalmi leírása a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) új irattárában az egykori Fegyver-és Gázkészülékgyár területén az avatás napján, 2022. április 11-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Frecskay János Szakkönyvtárában őrzött kiadványok közül most újabb, közel 25 ezer oldalnyi érhető el bárki számára a Hungaricana.hu oldalon.

2021-ben kezdődött meg az SZTNH digitalizálási projektje, amelynek eredményeként eddig közel 450 ezer oldalnyi dokumentum elektronikus archiválási munkái valósultak meg,

és segítségével egy olyan, egyedi dokumentumgyűjtemény vált elérhetővé, amely segítheti a jog- és technikatörténeti kutatásokat. A tavaly lezajlott folyamat során többek között a XX. század eleji Védjegylajstromok, a Központi Védjegyértesítők 1901 és 1949 közötti számai, valamint a hivatal első húsz évéből származó több mint 65 ezer szabadalmi leírás vált egyszerűen elérhetővé a kutatók számára.

A nagy sikerű projekt nem állt le, így most újabb, nagyjából 25 ezer oldalnyi anyaggal bővült a Hungaricanán elérhető hivatali dokumentumgyűjtemény.

A digitalizált dokumentumgyűjtemény mostani gyarapodásának egyik alapját az Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Szemle és elődlapjainak 1988 és 2005 közötti lapszámai képezik.

1988 és 1990 között – a Szabadalmi Közlöny és Védjegyértesítő tartalmi és formai megújításának eredményeként – hivatalos mellékletként jelent meg, eleinte évi négy, majd hat lapszámmal, 1991–2000-ig pedig Iparjogvédelmi Szemle néven, évente jellemzően hat alkalommal. Az Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Szemle (2001–) a hivatal kéthavonta publikált szakmai folyóirata, amely a szellemi tulajdon egészét monitorozó, elméleti és gyakorlati kérdéseket egyaránt ismertető kiadvány. 2006. január 1-jétől önálló, megújult formában jelenik meg.

A most elérhetővé vált gyűjtemény másik nagy szeletét az úgynevezett out-of-commerce, azaz kereskedelmi forgalomban már nem kapható jog- és technikatörténeti szakkönyvek adják.

2021. június 1-jétől hatályosak azok a szerzői jogi szabályok, amelyek révén a könyvtárak, archívumok a gyűjteményük részét képező, kereskedelmi forgalomban nem elérhető műveket digitalizálhatják és online elérhetővé tehetik. A hivatal Frecskay János Szakkönyvtárának állományából mostantól ötven, ebbe a körbe eső kötet is elérhető a Hungaricana weboldalán. Hozzáférhetővé váltak többek között a hivatal korábbi megjelenésű és az iparjogvédelmi ismereteket megalapozó Iparjogvédelmi kézikönyvek, a gazdag technikatörténeti forrásként használható Műszaki nagyjaink című könyvsorozat kötetei, de más érdekességek is. Így például a hazai fényképezés történetét feldolgozó Magyar fotográfia története – a fémképtől a színes fényképig című kötet Szilágyi Gábor tollából vagy Borsy Károly műve A pécsi nyomdászat kezdetei címmel.

A hivatal Hungaricanán elérhető dokumentumgyűjteménye ide kattintva érhető el.

Borítókép: A Rubik-kocka szabadalmi leírása a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) új irattárában. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.