Augusztusban ismét megrendezik a Bujtor István Filmfesztivált

A nevezett 147 alkotás közül 104 film került be a 13. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül nyolcvan filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18. és 21. között Balatonszemesen, ahol az alkotókkal is találkozhatnak a filmek szerelmesei. A kínálatból idén sem maradnak ki a Bujtor-klasszikusok, de már nemcsak Ötvös Csöpi filmjein kacaghatunk. Koncertek, retro utcabál, veteránautó-felvonulás, Csöpi-ételkóstoló, Bujtor-makettkiállítás, családi és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

Magyar Nemzet
2022. 07. 19. 20:00
null
Fotó: PIXLSTUDIO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzsűri által versenybe engedett alkotások között negyven játékfilm és kísérleti fikciós alkotás, 34 dokumentum-, ismeretterjesztő és portréfilm, négy animációs alkotás és 26 versfilm szerepel. A szakmai zsűri elnöke Ferenczi Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, az SzFE, az ELTE és a Metropolitan Egyetem tanára, Fábry Zoltán tanítványa. A zsűri színész tagja Stork Natasa, a 2021-es Berlinale Shooting Stars programjának díjazottja, aki a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmben nyújtott alakításáért a Les Arcs, a Valladolid és az Antalya nemzetközi filmfesztiválokon elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó elismerést. Mellettük Kalász József filmrendező, vágó, Wiegmann Alfréd színházi és tévéfilmrendező, valamint Lutter Imre fesztiváligazgató, előadóművész, producer, a Latinovits Emlékmű Alapítvány kuratóriumi elnöke vesz részt a zsűri munkájában.

Bujtor István. Forrás: Filmkatalógus.hu

A játékfilmek közül bekerült a hivatalos versenyprogramba a Herendi Gábor által rendezett Toxikoma; a Korai menyegző, amely Olt Tamás és Vékes Csaba alkotása; Pinczés Dávid Imposztor című filmje; Krista Noémi Négy fal című műve; az Akarsz-e játszani, amelyet Venczel Zsolt rendezett; Papp Máté Takarás című fikciós alkotása; Fazekas Máté Bence Kilakoltatás című filmje; a Berkes Bence rendezésében készült Elvtársak című játékfilm és Daragó Laura Rianás című műve is. A vetítések közben pódiumbeszélgetéseken vehetnek részt az érdeklődők az alkotókkal.

A dokumentumfilmek között vetítik Papp Gábor Zsigmond Bereményi Gézáról készített, Bereményi kalapja című munkáját; Menekülők – Hosszú út a túlélésért címmel Hadas Krisztina dokumentumriportját az ukrajnai menekültekről; Berecz Péter Isten hozott Manchesterben! című, Jihyun Parkot bemutató filmjét, aki szüleit és testvérét hátrahagyva szökött meg kétszer is a világ legelzártabb országából, Észak-Koreából.

Portréfilmekből sincs hiány a versenyprogramban. Láthatják a Németh Hajnal Aurora iparművészt bemutató Újraálmodót, amely Fontányi Fruzsina alkotása; Halász László Ezt levezekelni nem lehet című alkotását, amely egy egykori gyilkos jelenlegi életéről szól és M. Nagy Richárd Pécsi Balettről forgatott dokumentumfilmjét is.

A versfilmek között csemegének számít Pilinszky János Egy szenvedély margójára című versének feldolgozása Tóth Karolina révén, ahol Szabó Sipos Barnabás mondja el a költeményt, illetve a Sayumi Kamakura japán költőnő haiku verseiből készített film, amelyben az előadó Zsurzs Kati. Az animációs filmek között szerepel a Balczó, B. Nagy Ervin alkotása; Katona Zsuzsa filmje, a Ninive, Babits Mihály Jónás könyve című művének a mai világ szörnyűségeire reflektáló kísérleti rövidfilmes feldolgozása; és versenyben van az Eleven Költők Társasága Szálinger Balázs két verséből készített zenés klipje, a Családregény is Gréger Zsolt és Keleti András rendezésében.

Veteránautós felvonulás is várja az érdeklődőket. Forrás: Bujtor István Filmfesztivál

A Bujtor-filmek (A Pogány Madonna, Az oroszlán ugrani készül, A három testőr Afrikában) előtt szintén beszélgetésekre várják a közönséget Bujtor István alkotótársaival és a Bujtor családdal. A fesztivál egésze alatt megnézhetik a Bujtor István-emlékkiállítást, amelyen az Ötvös Csöpi-filmek jelenetei makettek formájában láthatók, de találkozhat a közönség egykori filmes mementókkal, kellékekkel, relikviákkal, középpontban A Pogány Madonna és a Hamis a baba eredeti szobrával, filmes kulisszafotókkal és a fesztivál történeti emlékeivel.

A Bujtor István-díjat kategóriánként ítélik oda, és augusztus 21-én adják át. A zsűri külön is díjazhatja a legjobb alakításokat, forgatókönyvet, operatőri és vágó munkát, a legjobb effekteket, zenét, szerkesztést és rendezést.

A fesztivál védnöke Bujtor Judit, igazgatója Lutter Imre.

A részletes program a Bujtor István Filmfesztivál oldalán található.

Borítókép: Filmvetítés egy korábbi fesztiválon (Forrás: Bujtor István Filmfesztivál)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.