Átadták a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek rangos díjait

A Kodály 140 koncertsorozat negyedik hangversenyén adták át a 2021/2022-es Évad Zenekari és Énekkari Művésze díjakat. Az Évad Énekkari Művésze címet, a Vásárhelyi Zoltán-díjat Nemes Edit énekművész vehette át, az évad Zenekari Művésze elismerést, a Ligeti András-díjat pedig Fejérvári János brácsaművésznek ítélték oda – olvasható az MTVA közleményében.

Forrás: MTVA2022. 10. 01. 21:00
PAD Zoltán;
Budapest, 2021. május 9. A 70 éves Magyar Rádió Énekkar jubileumi koncertje, amelyen Liszt Ferenc Koronázási mise címû mûvét adják elõ, vezényel Pad Zoltán a Pesti Vigadó Dísztermében 2021. május 9-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három évtizedes múlttal rendelkező díjakat adott át Devich Márton, az Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek (MRME) ügyvezető igazgatója, Vásáry Tamás, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának elnök-karmestere, valamint Pad Zoltán, a Magyar Rádió Énekkarának vezető karnagya október elsején, az MRME napján az Olasz Kultúrintézetben. Az Évad Művésze Díjakat minden évadban a társulat ítéli oda titkos szavazás útján az arra érdemes művész kollégáknak.

 

A 2021/22-es Évad Énekkari Művésze, a Vásárhelyi Zoltán-díj kitüntetettje Nemes Edit énekművész, az alt szólam tagja. A díjat a Magyar Rádió Énekkarának egyik emblematikus karnagyáról nevezték el.

 

Nemes Edit Vácon született. A debreceni konzervatóriumban kezdett hivatalosan éneket tanulni, ami aztán meghatározta a pályáját. A Debreceni Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola magánének tanszakán 1985-ben szerzett diplomát, Szerdahelyi Éva tanítványaként. Tanulmányai idején már a Kodály Kórusban énekelt. 1985 augusztusában kezdődött pályafutása a Magyar Rádió Énekkarában, amit álmai beteljesülésének érzett. Immár 37 éve a társulat oszlopos tagja, és a mai napig áldásként éli meg a kórusban az alt szólamban való éneklést.

A 2021/22-es Évad Zenekari Művészének járó díjat Fejérvári János brácsaművész, szólamvezető vehette át. Az ünnepségen Devich Márton bejelentette, hogy a zenekari díj mostantól a tavaly elhunyt Ligeti András Kossuth-díjas magyar hegedűművész és karmester nevét viseli, aki öt éven át a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara karmestere, majd három évig igazgató-karmestere volt. Ezzel is tisztelegni kívánnak Ligeti András emléke előtt.

Fejérvári János pedagóguscsaládban született Kapuváron, a helyi zeneiskolában kezdett hegedűt tanulni. A Zeneakadémiát Lukács Pál tanítványaként, a brácsa tanszakon végezte el. Pályája elején szólamvezetőként dolgozott az Operaházban. Alapító tagja volt több nagy múltú hazai zenekarnak is. Tanított a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában és a budapesti Bartók Béla Konzervatóriumban is, illetve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Tanárképző tagozatán. Közel 20 évig volt tagja a Kodály Vonósnégyesnek. 2004 óta dolgozik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarában, amelynek szólamvezetője.

 

A díjátadónak a Kodály 140 koncertsorozat negyedik hangversenye adott ünnepélyes keretet a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek előadásában, amelyet a Bartók rádió élőben közvetített szombat este. Elhangzott a Zrínyi szózata, az 50. genfi zsoltár, a Semmit ne bánkódjál és a 16. századi református prédikátor zsoltárparafrázisa ihlette Psalmus Hungaricus.

 

Az eseményt Kodály Zoltán özvegye, a 81 éves Péczely Sarolta is megtisztelte jelenlétével – számolt be az MTVA.

Borítókép: A 70 éves Magyar Rádió Énekkar jubileumi koncertje, amelyen Liszt Ferenc Koronázási mise című művét adják elő, vezényel Pad Zoltán a Pesti Vigadó dísztermében 2021. május 9-én. (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.