„Az arisztokrata származás fontos, de önmagában kevés a boldoguláshoz”

Batthyány Ádám a 90-es évek egyik szürke eminenciásaként volt jelen a magyar közéletben, többek közt Antall József (1932-1993) oldalán, aki Magyarország rendszerváltás utáni első szabadon választott miniszterelnöke volt. Ádámot még aktív korában nevezték el a „bankárok grófjának”, s most e címmel jelent meg önéletrajzi kötete, Szajlai Csaba tollából, a Noran Libro Kiadó gondozásában.

Magyar Nemzet
2022. 10. 04. 22:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Batthyány család története szorosan összefonódik a magyar történelemmel. Sok évszázad óta tartó elkötelezettségük, hazaszeretetük, tettvágyuk és cselekedeteik hitelesen dokumentálható. A család legismertebb tagja gróf Batthyány Lajos, Magyarország első szabadon választott miniszterelnöke, aki mártírhalált halt Pesten, 1849. október 6-án.

Batthyány Ádám annak a Dr. Batthyány-Strattmann Lászlónak az unokája, akit sokan már életében szentként tiszteltek, s hívtak a „szegények orvosának”; mígnem Szent II. János Pál pápa 2003. március 23-án boldoggá avatott.

A Magyar Batthyány Alapítvány közlése szerint Batthyány Ádám pályafutása – számos felmenőjéhez hasonlóan – már nagyon fiatalon a közgadaságtudományok felé fordult, s szakmai előremenetelét nyelvtudása, felkészültsége, diszkréciója, diplomáciai érzéke, kiváló kapcsolatteremtő képessége, valamint lojalitása alapozta meg. Mindezek komoly nemzetközi sikereket hoztak számára, s már a rendszerváltást megelőzően is egyre közelebb került a formálódó magyarországi polgári közösséghez, értelmiséghez, mígnem Antall József miniszterelnök egyik legfontosabb tanácsadója lett.

Batthyány-Schmidt Margit, Batthyány Ádám felesége, fontosnak tartotta, hogy az újkori magyar történelem e megismételhetetlen szeletét önéletrajzi könyv formában is megörökítsék.

A Magyar Batthyány Alapítványt épp azért hoztuk létre, hogy a család múltjából eredeztethető épített és szellemi örökséget gyűjtsük, gondozzuk, ápoljuk, illetve új értékeket, mint amilyen Ádám önéletrajzi kötete, hozzunk létre. Ez a könyv számomra a legnemesebb ügy, hiszen amellett, hogy Batthyány Ádám a rendszerváltás egyik legkarakteresebb szürke eminenciása volt a közép-európai pénzvilágban, férjem és két gyermekem édesapja.

– mondta Batthyány-Schmidt Margit.

A könyv történetmesélés formájában mutatja be a bankárok grófjának életútját, érdekes családi titkokat is megosztva az olvasókkal.

Különleges története van ennek a könyvnek, miután a „szimpla” életrajz mellett a történelem, a politika és a gazdaság is ötvöződik benne. Batthyány Ádámnak nem pusztán az élete színes, s innét, Budapestről nézve kifejezetten kalandokkal teli, hanem maga a környezet is; az, amiben leélte az eddig mögötte lévő, mintegy nyolc évtizedet

– fejtette ki Szajlai Csaba, a könyv szerzője. Mint mondta, miközben egy nagyívű bankársztori rajzolódik ki a könyvből, addig az alapigazság is minduntalan felbukkan: egyrészt tanulni arany, és az elhivatottság, a motiváció meghozza gyümölcsét. Másrészt az arisztokrata származás fontos dolog és felemelő tényező, speciális elhivatottsággal jár, önmagában azonban kevés a boldoguláshoz.” Perényi János, a család jó barátja pedig arról beszélt a bemutatón, hogy Batthyány Ádám „a magyar arisztokrácia azon kevés tagjához tartozik, aki a rendszerváltozást követően rászánta magát a hazatérésre”. Hozzátette, ez kettejük életében egy párhuzam, és történelmileg más párhuzamok is vannak, melyek közül a leglényegesebb, hogy mindkettőjük esetében a feleség hatására történt meg a csoda.

Batthyány Ádám a pódiumbeszélgetés során megköszönte feleségének, hogy lehetővé tette a kötet megjelenését, ami azért is közel áll a szívéhez, mert születésnapi meglepetésként kapta. A könyv a Noran Libro Kiadó gondozásában jelent meg és már kapható a Líra és Libri könyvesboltokban.

Borítókép: A könyvbemutató után készült felvételen bal oldalon elöl Batthyány Ádám, mellette felesége, Batthyány-Schmidt Margit, hátul (balról jobbra Szajlai Csaba, a könyv szerzője, Perényi János, a család barátja, volt bécsi nagykövet, Zámbó Kristóf (Noran Libro kiadó) és Lukas Batthyány. (Fotó: MBA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.