Jövőre a Balaton-parton találkoznak

Az elszabadult energiaárakra is reflektált helyzetelemző közgyűlésén az idén 25 éves Szabadtéri Színházak Szövetsége, amelyhez országszerte 14 rangos tagintézmény tartozik. A szakmai szervezet tagjai a Kultkikötő egyik helyszínén, Balatonbogláron összegezték tapasztalataikat és tekintették át azokat a lehetőségeket, amelyek a szervezet előtt állnak.

Magyar Nemzet
2022. 10. 18. 12:31
null
Forrás: Kőszegi Várszínház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szabadtéri Színházak Szövetségének tagjai, az Agria Nyári Játékok (Eger), az Esztergomi Várszínház, a Gyulai Várszínház, a Kisvárdai Várszínház, a Kőszegi Várszínház, a Kultkikötő (Balaton), a Kvártélyház Szabadtéri Színház (Zalaegerszeg), a Margitszigeti Színház, a Nagyerdei Szabadtéri Játékok (Debrecen), a Szarvasi Vízi Színház, a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Szentendrei Teátrum, a Városmajori Szabadtéri Színpad, a Zsámbéki Nyári Színház képviselői a szervezet közgyűlésén értékelték a lezárult szabadtéri szezont, amely június 1-jén kezdődött a hagyományteremtő szándékkal megszervezett Szabadtéri Színházak Találkozójával. 

A találkozó során a Városmajori Szabadtéri Színpadon kilenc különleges produkciót mutattak be a tagszínházak kínálatából. 

Először rendeztük meg a Szabadtéri Színházak Találkozóját. Mindannyian létrehozunk értékes saját produkciókat is nyaranta, amelyek – sok esetben – csak néhány előadást érnek meg a szabadtéri helyszíneken. Azt gondoltuk, nagyobb nyilvánosság elé is vihetnénk ezeket. Sikerrel zárult a programsorozat, és már megítélték a támogatást a folytatáshoz, úgyhogy 2023-ban a Balaton partjára – Balatonboglárra és Alsóörsre – vihetjük a legjobb saját előadásainkat, a Kultkikötő helyszíneire. Ők is szervezik jövőre a rendezvényt a Veszprém–Balaton Európa kulturális fővárosa 2023 programsorozat keretében

 – mondta el a rendezvényen Pócza Zoltán, a szövetség elnöke, a Kőszegi Várszínház igazgatója.

 Ifjú barbárok: a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Gyulai Várszínház közös előadása. Fotó: Kiss Zoltán

Nagy Viktor, a Kultkikötő alapító igazgatója hozzátette, szívesen látják a találkozóra érkező teátrumokat. „Meg kell felelnünk az Európa kulturális fővárosa ethoszának, szellemiségének, értékrendjének. Köztük az együttműködés, a párbeszéd vagy épp a környezettudatosság elvének. Terveink szerint június 16. és 25. között szerveznénk a Szabadtéri Színházak Találkozóját. Magyarország szabadtéri színházi kultúrájának sokszínűsége egyedülálló. Ezeknek a tereknek – változatos programkínálatokkal, fesztiválokkal – jelentős szerepük van a helyi közösségi élet szervezésében éppúgy, mint a kulturális turizmus fellendítésében.”

Nagy Viktor szavait adatokkal is alátámasztotta a közgyűlés. 

Kiderült, hogy 2022 nyarán a 14 tagintézmény összesen csaknem 300 ezer nézőt fogadott, 53 saját bemutatót tartott és 560 előadást játszott, majdnem mindegyiket telt házzal. 

Pócza Zoltán az adatokat azzal egészítette ki, hogy „Magyarországon évről évre egyre többen választanak nyári úti célt annak alapján, hogy megnézik, van-e a közelben szabadtéri színház, esetleg valamilyen fesztivál, ahova családdal együtt is mehetnek, akár több generáció közösen. A szabadtéri színházak nyári kínálatához a legtöbb esetben már egy-egy saját fesztivál is hozzátartozik.”

A találkozón az is kiderült, hogy a szabadtéri színházakat is érinti az energiaválság. 

Kevesen tudják: a szabadtéri színházak többsége egész évben működik, ősszel, télen, tavasszal belső helyiségekben, terekben. Tehát a rezsikérdés minket is érint

– fogalmazott a szövetség elnöke. „Másrészt mivel számos kőszínház bejelentette, hogy télen bezárnak pár hónapra, ugyanakkor nyáron pótolják az előadásaikat, ez érinti a szabadterek programjait, hiszen nekünk folyamatosan egyeztetnünk kell meghívott előadásokról, felkért színészekről saját produkciókhoz. A közgyűlésen sokan felvetették, hogy jövőre még inkább keresik az együttműködés lehetőségét kőszínházakkal úgy, hogy egy nyári előadást ősztől műsorára vesz egy kőszínház, így a finanszírozás is közös lehet, vagyis mindkét fél jobban járhat” – tette hozzá Pócza Zoltán.

Borítókép: Takács-Katalin átveszi a Hollósi Frigyes-díjat a Szentivánéji álomban nyújtott alakításáért (Fotó: Kőszegi Várszínház)



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.