Megújult a Perczel-sírkert

Átadták pénteken a 198 millió forintos kormánytámogatással felújított Ermel-Vojnits-mauzóleumot és a műemlék körül fekvő, Perczel Mór 1848-as honvédtábornok sírjának is helyet adó Perczel-sírkertet Bonyhádon.

Magyar Nemzet
2022. 11. 11. 16:03
GULYÁS Gergely; PERCZEL Mór
Átadták a felújított Ermel-Vojnits mauzóleumot Bonyhádon Fotó: Kiss Dániel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eseményen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, a felújítással a múlt egy fontos darabja méltó módon születhetett újjá.

A Perczel család története összeforrt Bonyhád és az ország életével

 – tette hozzá.
Hangsúlyozta, az elmúlt években sok száz templom újult meg a Kárpát-medencében, a vár- és kastélyprogramban „bús düledékekből” lett újra a múltat bemutató, a környék turisztikájába is beilleszthető építmény.
Közölte: a kormány munkájának „szíve közepe” a vidék megújítása. A Magyar falu és a Modern városok program eddig is sok elmaradást pótolt, utak, hidak, járdák újultak meg. Egyebek mellett a falusi családi otthonteremtési kedvezménynek köszönhetően sok száz, kihalásra ítélt falu népesedési viszonyai kezdtek megváltozni – mondta.
A miniszter többek között beszélt arról, hogy a Perczelek az oszmánok elleni háborúk idején jöttek Magyarországra, hazájuknak választották ezt a földet. Második nemzedékük már magyarosan írta a nevét, magyar nemes volt, magyarként tekintett a világra – jegyezte meg.

PERCZEL Mór
Átadták a felújított Ermel-Vojnits-mauzóleumot és a műemlék körül fekvő, Perczel Mór 1848-as honvédtábornok sírjának is helyet adó Perczel-sírkertet. Fotó: Kiss Dániel


 

Kitért arra, hogy a Perczel családnak megvolt a válasza az országot ért fenyegetésekre. Perczel Mór a honvédsereg legradikálisabb tábornokaként küzdötte végig a szabadságharc ráeső részét. Perczel Bélát elhurcolta a Gestapo, mert a nácik a Hűséggel a hazához mozgalom egyik vezetőjeként a Volksbund terjeszkedésének egyik legnagyobb akadályát látták benne.


Emlékeztetett: a svábok kitelepítése után a családot is elűzték, Bonyhád azonban nem felejtette el őket. Az évente március 15-én megtartott Perczel-találkozó összegyűjti a családot, és ekkor a város a saját múltjával is találkozik.

FELFÖLDI László; POTÁPI Árpád János; PERCZEL Mór; GULYÁS Gergely; FILÓNÉ FERENCZ Ibolya
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Fotó: Kiss Dániel


Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője ismertette: a sírkápolna és környezete teljes felújításon esett át. Az épületet 234 négyzetméternyi belső díszítő festés, 16 ólomüvegablak, új vörösréz tető ékesíti. Elmondta: az építés idején a térbe függesztett mécses, az oltár és a teljes pirogránit homlokzati burkolat egyaránt a Zsolnay-gyár terméke volt, 115 évvel később is a vállalat segítette a felújítást. A restaurált stallumok, tölgyajtók újra méltó díszei a térnek.

 Hozzátette, hogy a Kálvária-dombon – amely a nemzeti sírkert része – nyugszik mások mellett Perczel Mór honvédtábornok, Perczel Dezső országgyűlési képviselő, belügyminiszter, egykori házelnök, Perczel Béla nyugalmazott főispán, a Hűséggel a hazához mozgalom alapító tagja, Perczel Bertalan katolikus kántor, Perczel Etelka leszármazottja.


Az államtitkár megemlítette: bízik abban, hogy a felvidéki Tőketerebesen Andrássy Gyula egykori külügyminiszter családi mauzóleumát is sikerül rendbe tenni.
 

PERCZEL Mór
A Zsolnay-kerámiából készült oltár Mária-szoborral. Fotó: Kiss Dániel

A bonyhádi Kálvária-dombon álló mauzóleumot 1905 és 1907 között Ermel-Vojnits Erzsébetnek, Perczel Etelka – Vörösmarty Mihály múzsája – és Vojnits Barnabás lányának építették neogótikus stílusban Aigner Sándor tervei alapján. 2002 óta áll műemléki védelem alatt. A kápolna berendezésének legértékesebb része a Zsolnay-kerámiából készült oltár Mária-szoborral.

Borítókép:  Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a felújított mauzóleum átadásán (Fotó: MTI/Kiss Dániel)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.