Régimódi történet a századelőről

Az utóbbi tíz év legnagyobb szabású prózai előadásának bemutatóját tartják szombaton a József Attila Színházban. Szabó Magda Régimódi történet című regényét viszik színre, melyben az írónő több évtized eseményeit sűrítve meséli el saját családjának történetét. Édesanyjának, Jablonczay Lenkének életét és sorsát, a debreceni polgári család és a századforduló Magyarországának történetét tárja elénk naplók, háztartási könyvek, a szereplők versei, elbeszélései, levelek, szóbeli és írásbeli visszaemlékezések alapján. Önéletrajzi ihletésű, felemelő történetet láthatunk a századforduló Magyarországáról, a 21. században is érvényes drámaként a József Attila Színházban.

2022. 12. 09. 6:20
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régimódi történetében Szabó Magda egy letűnt világot idéz meg hihetetlen élességgel és érzékletességgel, a kiegyezés korának, a millenniumi éveknek, majd a háborúba torkolló Ferenc József-i időknek szövevényes, ellentmondásos polgári és dzsentrivilágát, Debrecennek és környékének katolikus és protestáns társadalmát. Életre kelti felmenőit, mindenekelőtt anyját, a mostoha sorsú Jablonczay Lenkét, ezt a sokféle tehetséggel megáldott, minden szépre, jóra fogékony teremtést. Neki, ennek a rendkívüli, erős nőnek állít emléket különleges műfajú, egyszerre drámai és költői, sodró lendületű regényében – olvashatjuk a regény ajánlójában.

A darabban is a női szerepekre esik a hangsúly. Molnár Zsuzsanna kitűnő alakításában ismerjük meg a Jablonczay-házat emberfeletti erővel összetartó, s közben elembertelenedő Rickl Máriát. Tökéletesen mutatja be alakját: okos, hideg, zsugori, kíméletlenségében mindent elpusztít maga körül. Hihetetlen keménység sugárzik belőle, amit még meggyőzőbbé tesz néhány ellágyuló pillanata. Hasonló alkat Gacsáry Emma nagyanyja, akit Fehér Anna alakít. Kónya Merlin Renáta játssza Jablonczay Lenkét és édesanyját is. A kettős szerepben feledhetetlent alkot. A szépséget éppoly könnyed belső sugárzással hiteti el, mint a rendkívüli tehetséget. Fontos szerepe van a darabban Gizellának, Mária „csúnya lányának”, akinek szerepében Kovalik Ágnest láthatjuk. Igazi tragikomikus alakítás az övé. A magyar dzsentrit a két Jablonczay testesíti meg, Nemcsák Károly és Fekete Gábor alakításában. Hargitai Iván rendezése, a színészek játéka, a díszlet és a jelmezek összhatása, a zenészek és a táncosok előadása megérinti a nézőt, a ma is lüktető történet a szívünkig hatol.

– Maga a mű nagyon modern gondolkodású – mondta lapunknak Hargitai Iván.

– Szabó Magda virtuóz drámaírási technikával írta meg regényét. Korabeli jelmezekben játsszuk, nem kimondottan realista színpadon, és egy modern színházi előadást hoztunk létre. Kerestünk egy olyan formát, ami egyszerre látványosan megidézi ezt a múltat, de nem avítt színjátszásra késztet minket. Igazi pezsgő, szenvedélyes játékot adnak elő a színészek. A prózai mű színpadra vitele a feladatunk, de mindezt izgalmasan és szórakoztató formában kell tennünk.

Megidéződik a századelő kora: a másfajta mentalitás, másfajta hozzáállás és másfajta etika. Volt, amit gazdagabban és szebben éltek meg akkor, de volt, amiben sokkal merevebbek voltak. Nagy bátorság volt Szabó Magda részéről, hogy megírta a saját családjában egy nő történetét, akinek lehetetlenné tették, hogy saját karriert fusson be. Ez egy igazi huszadik századi történet, amikor küzdeni kezdenek a nők választójogáért és azért, hogy lehessen egy nőnek önálló élete, gondolkodása. A munkafolyamat nagyon izgalmas volt, mert tizenöt fontos szerep van benne, erre elég sok idő kellett. Sűrű volt a próbaidőszak. A színészek számára fontos a darab, azonosulni tudnak ezekkel a századfordulón élő figurákkal, megteremtve azt a személyességet, amely révén a nézők is magukénak érezhetik a történetet – foglalta össze a rendező.

Borítókép: Korabeli jelmezekben játsszák, nem kimondottan realista színpadon (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.