Újabb lenyűgöző épületegyüttessel leszünk gazdagabbak

Helyi tradíciók és egyetemes értékek találkoznak abban az épületegyüttesben, amelynek terveit a legjobbnak találta a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány által felkért szakmai zsűri. Ha az elképzelések megvalósulnak, nemcsak Révfülöp lesz gazdagabb egy nagyszerű közösségi központtal, de épített örökségünk is gyarapodni fog egy hagyományokat és igényeket egyaránt tükröző komplexummal.

2022. 12. 05. 6:35
null

Helyi tradíciók és egyetemes értékek találkoznak abban az épületegyüttesben, amelynek terveit a legjobbnak találta a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány által felkért szakmai zsűri. Ha az elképzelések megvalósulnak, nemcsak Révfülöp lesz gazdagabb egy nagyszerű közösségi központtal, de épített örökségünk is gyarapodni fog egy hagyományokat és igényeket egyaránt tükröző komplexummal.

A Cholnoky Jenő Gyermek- és Ifjúsági Kikötő, Diáktábor évtizedeken át kereste helyét a modern világban. Valaha gróf Semsey Lászlóé volt a terület, ő építtetett közepére nyaralóvillát. A szocializmus évei alatt a tervhivatal üdülője volt, ám amikor megszűnt a tervgazdálkodás, megszűnt a hivatal is, s a megszűnéssel funkcióját vesztette a létesítmény. Egy darabig a Miniszterelnökség üdülője volt, de nem váltotta be az elképzeléseket, ezért pár évvel ezelőtt átvette a Mathias Corvinus Collegium azzal a céllal, hogy képzési centrumot hozzon létre az erdős, romantikus területen.

Az üdülő parthoz közeli részén vitorláskikötő volt, ám az is erősen rászorult a felújításra. Idén ez elkészült, és kiírták a főút északi oldalán elhelyezkedő révfülöpi gyermeküdülő területének teljes körű felújítására, átalakítására és bővítésének megtervezésére kiírt tervpályázatot. 

Az elvárások között szerepelt, hogy az épületnek illeszkednie kell a természeti képbe és tükröznie kell a balatoni építészet jellegzetességeit. Még a bírálóbizottságot is úgy állították össze, hogy a helyi szempont nagy súllyal essen a latba a döntésben. A szakmai testület tagja volt mások mellett Krizsán András Ybl-díjas építész, a Magyar Építészszövetség elnöke, Révfülöp szülötte, Kondor Géza, a nagyközség polgármestere és Epres Róbert, a település főépítésze.

Krizsán András révfülöpi gyökereinek köszönhetően igazán szívügyének tekinti a beruházást, s a zsűri döntése kapcsán is hangsúlyozta, hogy a Balaton környéki építészetnek jellegzetes karaktere van, amelyet a díjazott pályázók figyelembe vettek a tervezés során.

A bizottság társelnöke, Csóka Balázs az eredményhirdetés során ugyancsak azt hangsúlyozta, a bírálóbizottság célja az volt, hogy megtalálja a Révfülöphöz igazodó legjobb megoldást, melyhez nagy segítség volt az alaposan végiggondolt, részletes pályázati kiírás.

A bírálóbizottság elnöke, az MCC stratégiai igazgatója, Valentinyi Pál már szélesebb összefüggésekben is értelmezte a révfülöpi beruházást.

 Elmondta, hogy a létesítmény igényes kialakítása az MCC kiemelt projektje, hiszen az az egész MCC közösségépítését is szolgálja. Jelenleg hatezer diák tanul a kollégiumban, néhány éven belül pedig tízezer tehetség oktatását szeretnék biztosítani. Révfülöp pedig páratlan helyszínt biztosít arra, hogy az MCC-s diákok a szakmai programok mellett az igazi Balaton-életérzéssel is megismerkedjenek

 – fogalmazott.

Itt érdemes elmondani, hogy a Mathias Corvinus Collegium huszonöt Kárpát-medencei és nyugat-európai helyszínen gondoskodik a legtehetségesebb magyar diákok oktatásáról. A most megtervezett révfülöpi diáktábor fontos helyszíne lesz a nyári tehetséggondozásnak és közösségépítésnek. Több száz fiatalt szeretnének itt évről évre vendégül látni, hogy az egymást kiegészítő élmények – a közösség, a sport, a balatoni kalandok – teljessé tegyék a nyári oktatási programokat.

Az idei nyáron a meglehetősen retro hangulatú táborkörülmények ellenére is teljes kihasználtsággal működött a Cholnoky Jenő Gyermek- és Ifjúsági Kikötő, Diáktábor. A 2022-es szezonban, azaz május vége és október eleje között összesen 1014 diák, képzésben részt vevő fiatal, hazai és külföldi oktató vett részt programokon. A határon túlról, Erdélyből és Kárpátaljáról is közel kétszáz diák érkezett, de a balatoni helyszín számos oktatási-csapatépítő és szakmai programnak is otthont adott az elmúlt hónapokban.

Az A Fiúk Építész Stúdió első díjas pályaművének megvalósítása Révfülöpön a diákok és oktatóik, de bizonyára még a helybéliek és a nyaralóközönség számára is különleges találkozási pont lesz.

Borítókép: a látványterv (Fotó: MCC)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.