Világsztárok érkeznek a huszadik VeszprémFestre

A két évtizedes prémium zenei fesztivál a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel. Július 12 –16. között a História kertben felállított nagyszínpadon Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko és Yusif Eyvazov, Joss Stone és Norah Jones koncertezik, Rost Andrea pedig négy nap négy különböző produkciót mutat be a Jezsuita Templomkertben.

Magyar Nemzet
2022. 12. 01. 14:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két helyszín, öt nap, hét sztárfellépő és a huszadik év a világ minőségi zenei fesztiváljainak sorában – 2023-ban egyedülálló hangulatú koncerthelyszínein izgalmas produkciókkal ünnepli két évtizedes fennállását a VeszprémFest. A jubileumi év programkínálatát sajtótájékoztatón mutatták be a Budapest Music Centerben.

A eseményen részt vett Mészáros Zoltán, a VeszprémFest ügyvezető igazgatója, Markovits Alíz, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója, Rost Andrea Kossuth-, Prima Primissima és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere és  Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter.

 

A VeszprémFest 2023 sztárfellépői (Fotó: VeszprémFest)

A komolyzene és a könnyűzene kedvelői is találhatnak kedvükre valót a programok kínálatban. Július 12-én napjaink egyik legnépszerűbb fiatal latin énekese, Alvaro Soler nyitja a VeszprémFest 2023-as programját a História kertben. A következő napon a fado szupersztár, Mariza énekel ugyanitt.  A 48 éves portugál–mozambiki származású művésznőt tartják jelenleg a portugál kultúra egyik legnagyobb nagykövetének, aki nem csupán kiválóbb fado-énekesnő, de a világ színpadainak egyik nagy dívája is egyben. 

 

 

Július 14-én a 21. század vezető primadonnája, Anna Netrebko szoprán klasszis lép színpadra egy nagyívű, javarészt Verdi-operákból összeállított gálaműsor sztárművészeként.

Az előadáson elhangzanak az Aida, a Nabucco, a Rigoletto, a Trubadúr és A végzet hatalma egyes tételei. Netrebko jelenleg a világ legkeresettebb operaművészeinek egyike. 1994-től kezdődő illusztris karrierje során fellépett a műfaj összes jelentős szentélyében, és ő volt az első komolyzenei művész, akit a Time magazin a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választott. A História kertben a művésznő mellett színpadra lép férje, az azerbajdzsáni tenor, Yusif Eyvazov, közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel: Michelangelo Mazza. Július 15-én a fesztivál vendége lesz Joss Stone Grammy- és Brit-díjas énekesnő, majd 16-án Norah Jones lép fel a História kertben, aki Veszprémben adja élete első magyarországi koncertjét. 


 

A História kertbe meghirdetett nagyszínpados koncertekkel párhuzamosan július 12. és 15. között minden nap egy-egy különleges Rost Andrea-produkciót láthat a közönség a fesztivál exkluzív koncerthelyszínén, a Jezsuita Templomkertben.

 

Július 12–15. között egy-egy különleges produkcióval készül a közönségnek Rost Andrea (Fotó: VeszprémFest)


Július 12-én Rost Andrea és Lukács Miklós cimbalomművész koncertjén két kivételes művész különleges zenei találkozásának lehetnek tanúi a fesztiválozók. Az est műsorán Handeltől a portugál fadóig, Erkeltől a magyar népdalokig a világhírű operaénekes és Magyarország legvirtuózabb cimbalomművésze zenei meglepetésekkel és további vendégekkel várja a crossoverre nyitott közönséget. Július 13-án a művésznő mesterkurzusának növendékei állnak színpadra, hogy előadják Mozart Figaro házassága című operájának zongorás keresztmetszet-változatát.

A Rost Andrea Művészeti Alapítvány által megrendezett PályaStart Mesterkurzusának résztvevői első ízben őszi zárókoncertjükön mutatták be először az opera keresztmetszetének szcenírozott, fiatalos, friss verzióját a Zeneakadémián. Július 14-én pedig az operaénekesnő  A díva és a férfiak –  áriák és színházi monológok című műsorát láthatja a közönség a Kossuth-díjas Gálffi László közreműködésével. Végezetül július 15-én Rost Andrea és a Budapest Hot Jazz Band  — Dalok a lányszobámból című előadása kerül színpadra.

 

Borítókép: a VeszprémFest 2023 mai sajtótájékoztatója (Fotó: VeszprémFest)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.