Drakula-fantázia a Békéscsabai Jókai Színház előadásában

A székely–román együttélés konfliktusait is boncolgatja a Békéscsabai Jókai Színház Drakula-fantázia című horrorrockoperája június 5-én a Csokonai Fórumban.

Magyar Nemzet
2023. 05. 23. 18:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drakula története hosszú évtizedek óta foglalkoztatja az embereket. Nem véletlen, hogy rengeteg feldolgozás született e témában filmen, színpadon egyaránt. Zalán Tibor és Seregi Zoltán egy 2000-es évekbeli rockopera-pályázatra – az azóta elhunyt kiváló költő, Bella István verseivel –- készült történetét részben újraírva, dramaturgiai kiegészítésekkel fogalmazza színpadra a vérszívó gróf történetét. 

A „horrorrockopera” zeneszerzője Szűts István, a Kormorán együttes billentyűse. Alkalmazkodva az alapszituációhoz népzenei motívumokhoz nyúlt, hogy ezáltal különböztesse meg egymástól a román és a magyar szereplőket. Az egyes karaktereket a hozzájuk társított dallamvilággal jellemzi.

 

– Számos könyv, film és képregény szól Drakuláról, aki egyszerre XV. századi történelmi alak és a fantasy irodalom titokzatos, borzongató hőse. A Drakula-fantázia című darabban mint horrorrockopera főszereplő jelenik meg. Ez egy kitalált történet, az esemény a magyar–román együttélés konfliktusaira helyezi a hangsúlyt, rámutatva olyan korábbi vallási, ideológiai küzdelmekre és eseményekre, amelyek megágyaztak a történelmi Magyarország szétdarabolásának – mondta az előadásról Seregi Zoltán.

 

A Drakula-fantázia egy olyan színházi képzelődés, amely a magyar–román együttélés konfliktusaira helyezi a hangsúlyt. A darab egy székely faluban játszódik, ahol a vérszívó ügyei miatt kiéleződnek az ellentétek. A román Drakula gróf ezúttal is vámpír, aki a rockoperában szerelmes lesz egy székely lányba, ám ezúttal nem a kiszemelt jut az ő sorsára, hanem az ő vámpírsága múlik el a nő iránt táplált érzéstől. 

A konfliktusok ebből a szituációból kerülnek felszínre: mi lesz, ha megszűnik a Drakula-lét?

A darab rendezője, Seregi Zoltán 1953. június 7-én született Budapesten, 1966-ban a Tüskevár című filmben Tutajos szerepét alakította gyerekszínészként. 1979-ben Debrecenben szerzett diplomát a Kossuth Lajos Tudományegyetem magyar nyelv és irodalom szakán, 1980-ban pedig a Színház- és Filmművészeti Főiskola színházi rendező szakán. 2015-óta a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója.

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE!

Borítókép: Jelenet az előadásból (Forrás: Színház.org)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.