90 esztendős korában elhunyt Sir Sean Connery

Legtöbben azonnal James Bondra, a 007-es ügynökre gondolnak. Joggal, hiszen Connery keltette életre először az elegáns brit titkos ügynököt. Noha ő skót volt. Mondhatjuk, büszke skót.

Magyar Nemzet
2020. 10. 31. 14:44
Actor Connery awaits the start of the U.S. Open men's final match between Serbia's Djokovic and Britain's Murray in New York
Actor Sean Connery awaits the start of the U.S. Open men's final match between Serbia's Novak Djokovic and Britain's Andy Murray in New York, September 10, 2012. REUTERS/Adam Hunger (UNITED STATES - Tags: SPORT TENNIS ENTERTAINMENT) - TB3E89A1KGCMB Fotó: REUTERS Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy újságcikkben a legnagyobb élő skótként emlegették, míg egy felmérés eredményeként, Skócia legnagyobb élő nemzeti kincse lett. A Bond-filmek mellett olyan hollywoodi alkotásokban tette le névjegyét, mint a Vadászat a Vörös Októberre, az Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag, a Hegylakó, A rózsa neve, A híd túl messze van, A nagy vonatrablás, Marnie, A domb, Aki legyőzte Al Caponét, A szikla, Briliáns csapda vagy Az ember, aki király akart lenni.

2000-ben, amikor lovaggá ütötték, nagyot alakított a Fedezd fel Forrestert! című moziban, majd három esztendőre rá forgatta utolsó filmjét, A szövetséget. 73 évesen visszavonult.

E legendás színész kis híján focista lett. Vélhetőleg hasonló sikereket aratott volna a gyepen, amennyiben a Manchester United (MU) ificsapatába hívták. A színpadot választotta. Harminckét évesen pedig őt választották James Bond szerepére a Dr. Nóban, az első epizódban.

Mielőtt színész lett, modellt állt az Edinburghi Művészeti Főiskolán, dolgozott koporsófényezőként, bébiszitterként, volt testépítő, majd egyik focimeccsén felfedezte a MU menedzsere. Connery azonban világéletében okosan döntött, azt mondta magában: 23 évesen nem kezd futballozni, hogy mikor 30 lesz, abbahagyja.

Esze mellett fizikailag sem mondhatni gyengének, amikor egy banda elkapta, ő két tagot semlegesített egyszerre.

Legjobb barátja Michael Caine volt. Michael Palin viccből beleírta az Időbanditákba, s a Monty Python legnagyobb meglepetésére a mester elvállata Agamemnon szerepét. Ellenben visszautasította Gandalfot A Gyűrűk Urában, és a Mátrixban kínált figurára szintén nemet mondott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.