A 150 éve született Székely Aladár még nem publikált portréi

A Petőfi Irodalmi Múzeum Új vizeken... kiállítása a 150 éve született Székely Aladár fotográfus közismert művészportréi mellett eddig még sosem látott portréit is bemutatja.

Magyar Nemzet
2020. 11. 09. 15:16
null
Székely Aladár fiával Fotó: PIM Művészeti, Relikvia- és Fotótár
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az irodalomtankönyvekben sokat látott magyar költők, írók portréit nézhetjük meg az eredeti nemes eljárással készült vintage nyomatokon. Olyan fotográfiák által tekinthetünk be a festői fotográfia évtizedeibe, mint Babits, Móricz, Ady vagy Csinszka portréi.

A kiállítás egyrészt végigköveti Székely Aladár életét és pályáját az indulásától egészen a haláláig, másrészt izgalmas fotótörténeti áttekintést ad a XIX. század végétől kezdve egészen az 1930-as évekig, illetve technikatörténeti vonulatot is kínál, amelyet követve megismerhetünk egy igazán különleges, korabeli fotókészítési eljárást.

Székely Aladár fiával
Fotó: PIM Művészeti, Relikvia- és Fotótár

A kurátorok több mint száz fotó segítségével rajzolják meg a Székely-dinasztia három és fél évtizedes működésének jellemző vonulatait.

1915 karácsonyára jelent meg Székely Aladár Írók és művészek című albuma, addigi pályafutásának rá jellemző válogatása, az első sorozat. Kiket, mely felvételeket tartalmazott volna a második sorozat? A hipotetikus kérdés megválaszolásához a kiállítás azokból a pozitív kópiákból és negatívokból mutat be egy reprezentatív válogatást, amelyek a Székely-hagyaték részeként 1977-ben kerültek a Petőfi Irodalmi Múzeumba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.