A Balkán dekadens világa a színpadon

Online közvetíti a nagyváradi Szigligeti Társulat Matei Vişniec román szerző Napnyugat expressz című darabját, amelyet a kortárs drámaíró tiszteletére szervezett bukaresti nemzetközi fesztiválon tűztek műsorra.

Magyar Nemzet
2021. 03. 22. 18:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A március 21. és 27. között zajló rendezvénysorozatot a Román Nemzeti Irodalmi Múzeum szervezi, az esemény partnere a bukaresti Magyar Kulturális Intézet.

Az érdeklődők egyebek mellett dokumentumfilmeket, színházi előadásokat és beszélgetéseket tekinthetnek meg online. A fesztivál programjában helyet kapott Vişniec Napnyugat expressz című darabja, amelyet 2019-ben mutatott be elsőként a Szigligeti Színház Szigligeti Társulata, Zakariás Zalán rendezésében.

A rendező korábban elmondta: Vişniec költői színházi formanyelve nagyon alkalmas arra, hogy a Balkán dekadens világával sűrítetten szembesítsen. Az előadás 2019-ben elnyerte a brassói Nemzetközi Kortárs Dramaturgiai Fesztivál legjobb rendezésért és legjobb női főszereplőnek (Román Eszter) járó díjat, 2020-ban pedig a romániai Országos Színházi Fesztivál programjában is szerepelt.

Jelenet az előadásból
Fotó: Nagyváradi Szigligeti Színház/Vigh László Miklós

A teátrum így ajánlja a darabot: „A cím valóban rájátszás: a luxusutazást, az egzotikumot, a kalandvágyat magában hordozó Orient expressz, a világhírű vonatjárat Keletet hívatott elszigetelt kincsként bemutatni. A Nyugati expressz azonban egy másfajta elvágyódást hordoz magában, fényűző álmok helyett az életről szól. Míg az egyik a gazdag nyugatiak örömutazásait szolgálta, a másikon megélhetésükért küzdő emberi csoportok tömörülnek. A történetben a Balkán egy sztereotípiáktól átitatott nyugati elképzelésként mutatkozik meg a filmforgatás jeleneteiben, melyet kiegészítenek a mindennapok poros valóságáról szóló történetekkel. A töredezett életképek a vak öreg álomvilágában, a kurvák és futtatóik hivatástudatában, a kivándorlók elveszettségében, vagy éppen a metróaluljárókban potyázó utcazenészek beszélgetésében öltenek testet. Az előadás, égtájak, kultúrák, szokások, etnikumok, nyugatiasodás, a keletiség kérdéskörein át, egységesen az emberről szól.”

Az előadásról készült felvételt szombaton 18 órától huszonnégy órán keresztül ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők a szervező intézmény Facebook-oldalán.

Matei Vișniec nem ismeretlen a magyarországi nézőknek sem. 2016-ban a Maladype Színház a Farkas Gábor Gábriel zenekarával közösen állította színpadra a szerző Dada Cabaret című darabját, amelyben Monsieur Dada és Tristan Tzara, a dadaisták anarchista vezetője közti találkozás kibontja és leleplezi a száz éve útjára indított avantgárd mozgalom visszásságait, ellentmondásait és torzulásait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.