A Budapesti Vonósok online ünnepi koncertje

A Budapesti Vonósok otthonról élvezhető, nagyszabású online koncertet tart Botvay Károly, Kossuth-díjas gordonkaművész 88. születésnapjának méltó ünneplése alkalmából. A zenekar páratlan repertoárral készül nagyérdemű alapítójának tiszteletére, valamint közönsége elkápráztatására.

Magyar Nemzet
2020. 12. 12. 15:00
null
Fotó: Felvegi Andrea
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az est ünnepeltje, egyben a zenekar alapítója Botvay Károly 1932-ben született Sopronban. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán olyan kiemelkedő zenei nagyságoktól tanulhatott, mint Kodály Zoltán, Weiner Leó, Járdányi Pál, Ligeti György. Hatvanéves zenei pályafutása alatt öt kontinensen mintegy hatezer hangversenyt adott, ebből az első négyezret a változatlan összeállításban működő vonósnégyesével: a Bartók vonósnégyessel, valamint a Budapesti Vonósokkal. A Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti tagozatának rendes tagja 2012 óta.

Botvay Károly
Fotó: Budapesti Vonósok

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar 1977-ben alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős hallgatóiból. 1982-ben nagy sikerrel szerepeltek a belgrádi Nemzetközi Kamaraversenyen, elnyerték a verseny nagydíját. 1983 óta a Zeneakadémia Nagytermében évente megrendezett koncertsorozata mellett az együttes rendszeresen fellép az ország és a főváros jelentős koncerttermeiben és külföldön egyaránt.

A kamarazenekar
Fotó: Budapesti Fotósok

A Budapesti Vonósok 1995-ben megálmodta, és azóta évente megrendezi a Haydn Fesztivált Fertőd-Eszterházán, olyan neves hazai és külföldi művészek közreműködésével, mint Perényi Miklós, Kocsis Zoltán, Friedrich Reinhold, David Grimal, Stefan Vladar, Maurice Steger, Jana Boušková.

Az zenekar 2001-ben Bartók–Pásztory díjat kapott,(Magyarország legrangosabb szakmai díja), 2007-ben a Magyar Tudományos Akadémia által odaítélt Művészeti Díjjal, 2008-ban pedig Artisjus-díjjal ismerték el. A kiemelt minősítésű együttes immár több évtizede tartozik az ország zenei együtteseinek élvonalába.

Az egyedi Botvay ’88 est során hallhatjuk többek között Mozart, Dvorak népszerű vonószenekari műveit, valamint C. Ph. E. Bach B-dúr csellóversenyét Perényi Miklós a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, valamint kétszeres Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar gordonkaművész közreműködésével.

A tanár úr
Fotó: Budapesti Vonósok

A zenén túl az est során bensőséges pályatársak mesélnek Tanár úrhoz fűződő kapcsolatukról december 29-én, kedden 19.30-kor.

A koncert megtekinthető a zenekar és papageno facebook oldalán valamint a Budapesti Vonósok és a Zeneakadémia honlapján.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.