A cél láttatni és védelmezni Németh László életművét

Juhász Kristóf
2020. 03. 23. 16:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több szempontból is roppant aktuális a Nap Kiadó most megjelentetett, A minőség jegyében – Írások ­Németh Lászlóról című kötete. A 75 éve született, hét éve elhunyt Görömbei András irodalomtörténész bibliájának, legnagyobb szellemi élményének vallotta Németh László életművét – az idei esztendő az ő halálának 45. évfordulója is. Az irodalomtörténész tehát nem a Németh életművével való vitát, ellentmondások boncolgatását tűzte ki célul, hanem a láttatást, az ismeretterjesztést és a védelmezést.

Utóbbival már a harmadik írásban találkozunk, mindnyájunk szerencséjére – hisz a történelmi emlékezet felszíne sajnos bulvárszerűen kihegyezett minden negatívumra, ezért amikor egy felszínességhez szokott, tájékozatlan mai ember olyanokat olvas, hogy „A külső vár neve: ország, a belső vár neve: faj”, minden további vizsgálódás nélkül azt hiszi, hogy ez valami náci disznóság. Görömbei András közérthetően tisztázza a kérdést, kifejtve, hogyan mondott nemet Németh az embertani fajfogalomra és igent az erkölcsi fajfogalomra, melyre erkölcsi és kulturális kategória formájában volt szüksége. „Ha higgadtan olvassuk eszmefuttatásait, nyilvánvalóvá válik, hogy az ő kulturális és morális fajfogalma nem kirekesztő. Esszéin végigvonul nyitottságának a hangsúlyozása” – így a szerző. És ezzel a maga ajánlotta higgadtsággal tér ki Németh híres-hírhedt tipologizálására, mikor irodalmunk nagyjait (és kortársait) mély és híg magyarokra osztotta. Görömbei is úgy véli, a fogalmak rosszak, hisz a többség értékítéletet hall ki belőlük, nem pedig a Németh szándéka szerinti jellegbeli különbséget: „[…] mai üzenete mélyebb értelmű kategóriáinál: azt sugallja, hogy egy nemzeti kultúra – függetlenül alkotóinak eredetétől, faji és osztályhelyzetétől – azokat a műveket, életműveket tudja igazán a sajátjának, melyek e nemzet sorskérdéseinek mély átérzéséből emelkednek az egyetemes kultúra rangjára”. Nagy, érvényes figyelmeztetése, igénye az is, hogy „A magyar író legyen művelt. Nincs rosszabb magyar, mint aki csak magyar, s hazai kátyúkban akarja prófétává cuppogni magát. De a műveltség legyen igazán az, s ne félreértett nyugati modoroskodás.”

Görömbei gyönyörűen láttatja a regényíró Németh László két jellegzetes nőalakja, a Gyász Kurátor Zsófija és az Iszony Kárász Nellije kapcsán az orosz realizmushoz mérhető lélekábrázolás („az Iszony a magyar Anna Karenina”), és az archetipikus, istennői vonásokat is rejtő karakterek hellén hatásának ölelkezését. A lélektani regény új változatának megteremtéséről mint lélekrajz, társadalomrajz és mítosz egységéről beszél.

Hasonlóan izgalmasan szól a drámaíró Németh Lászlóról is, például az irodalomban ritkán, kétféleképpen végződő Galilei kapcsán: „Az első változatban Galilei fölháborodik azon, amit vele tettek, s azt inkvizítorai gyalázatának tartja. A másodikban összeomlik visszavonása miatt, úgy érzi, az üdvösséget dobta oda. ­Németh Lászlóra egész Galilei-pört hozott ez a dráma. Rengeteget vitatták és vitatják mindmáig […]. Németh László azonban úgy írta meg mindkét változatot, hogy abban a másiknak az igazsága is benne van.”

Szó esik természetesen Németh László társadalmi programjáról: „A magyarság számára egyaránt veszélyesnek és elfogadhatatlannak tartotta a szocializmust és a kapitalizmust, s eme idegen minták helyett a szellemi-erkölcsi-gazdasági minőségre alapozott harmadik utat ajánlotta”, valamint hittel és vallással való viszonyáról is: „Műveinek embergalériáját is jórészt keresztény terminológiával tipologizálta, midőn elkülönítette a szentet, a hőst és a szörnyeteget, s ezt a három alakot egyben három rangfoknak (paradicsom, purgatórium és pokol) minősítette.”

Németh László újrafelfedezéséhez nélkülözhetetlen olvasmány ez, gondos és szép nyelvezetű, mégis közérthetően szól mindnyájunkhoz.

Görömbei András: A minőség jegyé­ben – Írások Németh Lászlóról. Nap Kiadó, 2020, Budapest.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.