A Csárdáskirálynő, a Karamazov testvérek és a Meseautó Kaposváron

A műfaji sokszínűség jegyében hirdette meg 2021/2022-es évadát a Csiky Gergely Színház. Az új bemutatók közül minden korosztály megtalálhatja a kedvére valót, hiszen a teátrum elgondolkodtató, egyben szórakoztató előadásokat kínál nemzetközi hírű alkotókkal, elismert, népszerű hazai rendezőkkel.  

Magyar Nemzet
2021. 06. 24. 16:30
null
Fotó: Cservölgyi Zsófia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csárdáskirálynő, A makrancos hölgy, Legénybúcsú, Meseautó – csupán néhány közönségcsalogató darab azok közül, amiket a kaposvári Csiky Gergely Színház kínál hűséges és új nézői számára a 2021/2022-es színházi évadra. A teátrum lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a Nagyszínpadon mutatják be Kálmán Imre legnépszerűbb operettjét, a Csárdáskirálynőt Keresztes Attila izgalmasnak ígérkező rendezésében. Mint írják, minden generációnak megvan a maga Csárdáskirálynő-élménye: a vágyott félhomály és a francia pezsgő ugyanis sosem megy ki a divatból, a lányok pedig mindig is angyalok lesznek.

Továbbra is láthatja a nagyközönség Olt Tamás–Váradi R. Szabolcs Tüskevár című családi musicaljét Olt Tamás színrevitelében. Gyermekkorunk meghatározó élménye volt Fekete István azonos című regénye. A mű alapján készült előadás tartalmas kikapcsolódást nyújt az egész család számára. Akik pedig a klasszikus értékek iránt érdeklődnek, Dosztojevszkij Karamazov testvérek című drámáját is megtekinthetik, amit napjaink egyik legfoglalkoztatottabb rendezője, Szabó K. István álmodott színpadra. Shakespeare A makrancos hölgy című vígjátékát a nemzetközileg elismert David Doiasvili rendezésében nézhetjük meg. A többszörösen díjazott grúz alkotó munkái minden alkalommal élénk érdeklődést váltanak ki úgy a szakma, mint a közönség körében, s minden bizonnyal ezúttal sem lesz ez másként.

A „könnyebb műfaj” kedvelői jövő tavasszal nézhetik meg Galambos Attila–Szente Vajk Meseautó című zenés darabját. A bank naiv, tapasztalatlan gépírólánya és a vezérigazgató közötti románc – ha kalandos úton is, de – végül révbe ér, még ha a nagy hatalmú vezető egyik barátjával kell is hogy szövetkezzen a beteljesült szerelem érdekében. A színház bérleten kívüli felnőttelőadásaként Szente Vajk Legénybúcsúját tűzik műsorra 2022 februárjában. A népszerű színművész, színpadi szerző és rendező egyik legnagyobb, a kritikusok által is dicsért színházi sikerét hozza el Kaposvárra. Az előadás különlegessége, hogy Szente Vajk és Nagy Sándor színpadi kettőse régi barátságukon alapul, talán nem mentesen a közösen megélt abszurd szituációk hatásai alól. A történet szerint adott egy fiatal szerelmes férfi, aki esküvője előtt egy szállodai szobában átéli mindazt, amire, valljuk be, egy vőlegény sem vágyik. Kihez fordulhatna segítségért, ha nem egy hű baráthoz? Kérdés, hogy az őszinte férfiúi támogatás mennyiben hasznosul, a közönség számára kétségkívül nevettető szituációk megoldásában.

Ahogy már megszokhattuk, az új évadban gyermekbérlettel is jelentkezik a kaposvári teátrum. Ki ne zárta volna szívébe Alizt, az álmában abszurd mesevilágon átszárnyaló kislányt Lewis Carroll Aliz csodaországban című darabjában? A népszerű családi musicalt Halasi Dániel állítja színpadra, míg a Dreamworks Madagaszkár című családi musicaljét Olt Tamás rendezésében láthatják kicsik és nagyok egyaránt.

A közlemény kitér arra is, hogy a színházhoz új társulati tagok szerződtek, így a jövőben érdemes odafigyelni Bakonyi Alexa, Kovács Panka és Kisari Zalán, valamint az egyetemi hallgató Csapó Judit, Farkas Laura, Csabai Csongor és Sándor Soma játékára is.

Folytatva a nemes hagyományt, idén is sor került az évad fájának elültetésére
Fotó: Cservölgyi Zsófia

Fesztiválok és programsorozatok

Ismét megrendezik a járványhelyzet miatt tavaly meghiúsult jubileumi, X. Kaposvári ASSITEJ Biennálét, de a színház ad otthont télen a 20. jubileumi Kaleidoszkóp VersFesztiválnak is. Útnak indulnak továbbá a Filharmónia Szivárvány bérlet hangversenyei, amelyek világhírű együttesekkel és népszerű szólistákkal várják a közönséget. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjén Thomas Kornél dirigál majd, ám hallhatjuk napjaink egyik legizgalmasabb és legkarizmatikusabb fiatal hegedűművészét, Kállai Ernőt is. Takács-Nagy Gábor a Budapesti Fesztiválzenekar élén áll színpadra, Miklósa Erika és Horváth István pedig a Szent István Filharmonikusok hangversenyén lépnek fel. Az új esztendőben a Kelemen Quartettel folytatódik a bérlet, míg a zárókoncerten Vashegyi György két együttese, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar érkezik Kaposvárra.

(A borítóképen a Csiky Gergely Színház művészei egy részletet adnak elő a Madagaszkár című családi musicalből a szabadtéri évadbejelentőn. Fotó: Cservölgyi Zsófia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.