A férfivá érés legfontosabb titkainak mocsara

Ma is ugyanolyan élvezetes, tanulságos, szórakoztató és szerethető az 1967-ben készült Tüskevár.

2020. 06. 25. 10:20
null
Matula bácsi (Bánhidi László) félszavakkal tanítja a kamasz Tutajost (Seregi Zoltán) Forrás: Televideo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma is éppen annyira élvezetes, tanulságos, szórakoztató és nagyon szerethető az 1967-ben készült Tüskevár című nyolcrészes filmsorozat, mint amikor Fejér Tamás megrendezte. Érdekes, hogy a film – és persze az ötven éve, a forgatás után három évvel elhunyt Fekete István regénye – aktuálisabb manapság, mint valaha. A ma már színházigazgató Seregi Zoltán által természetesen és hitelesen alakított Tutajost ugyanis a széltől is óvják a szülei, ám mivel javallott neki a friss levegő, jó bizonyítvány esetén édesanyja bátyjához mehet nyaralni vidékre. A sorozat első részében a liberális nevelés védvonalai visszavonulnak, és átadják a terepet a hagyományos gondolkodásnak, a hagyományos nevelésnek. A cél ugyanis az, hogy férfit faragjanak egy fiúból. A Tüskevár lépésről lépésre bemutatja, hogy egy fiút teljesen másként kell nevelni, mint egy lányt. Megtudjuk, hogy a férfivá érés folyamatához nagyon sok tapasztalatra van szükség. A férfit ugyanis általában nem az érzelmei irányítják, hanem a tapasztalat által megszerzett tudása. Ezt a tudást viszont nem lehet tankönyvekből megtanulni, de még asszonyoktól sem, ez az ősi tudás apáról fiúra száll.

A filmsorozatban Matula bácsit Bánhidi László alakítja, aki konkrétan erre a szerepre született. Bánhidi az életben is magának való ember volt, a Tüskevárban is csak éppen elegendő fél szavakkal tanítja meg a legfontosabb dolgokat a kamasz fiúnak. De mit is? Elsősorban azt, hogy egy férfi ne nyafogjon. Manapság, amikor éppen az ellenkezője a trendi, és ha a kamasz fiú nem nyafog legalább egyet egy nap a közösségi oldalon, akkor a többiek azonnal ráírnak, hogy nem beteg-e, mélyen elgondolkodtató. A második, amit Tutajosnak mindenféleképpen meg kell tanulnia, hogy egy férfi nem hibáztat mást. Tudja, hogy neki kell rendbe tenni a dolgokat, mástól ezt nem várhatja el, más nem fogja irányítani az életét, megalapozni a boldogságát. Hogy egy példával éljünk, ha egy kamasz nem vesz fel gumicsizmát, pedig tapasztalt férfitól hallja, hogy a berekbe az való, és köti az ebet a karóhoz, hogy a szandálban jobban szellőzik a láb, legalábbis az anyukájától ezt hallotta, akkor később már nem nyafoghat, vállalnia kell a következményeket. Azt, hogy csak lassan és nehezen tud menni, hogy elvágja a lábát a sás, talpába szúr a tüske, pióca kezd vérének szívásába. A harmadik, amit a férfivá válás során meg kell tanulnia a filmsorozat szerint, hogy egy férfi nem beszéli túl a dolgokat, hogy érzelmeit képes kordában tartani. A Tüskevárban tehát egy férfi nem nyafog, nem hibáztat mást és nem beszél fölöslegesen.

Matula bácsi (Bánhidi László) félszavakkal tanítja a kamasz Tutajost (Seregi Zoltán)
Fotó: Televideo

Bár Fejér Tamás a modern filmformanyelv újításait figyelembe véve rendezte meg a Tüskevárat 1967-ben, ma is a nyugodt, harmonikus történetmesélés örömeit élhetjük meg, ha újranézzük. Persze nem olyan gyors tempójú, vágású a sorozat, mint a mai akciódús filmek, viszont ha valaki elkezdi nézni, nagyon hamar beszippantja a film. Az első rész kulcsjelenete a feleltetés. Ebben megtudjuk, hogy Tutajos érzékeny, álmodozó fiú. A jelenet legalább negyedóráig tart, és a néző gyomra is görcsbe húzódik, amikor a matektanár lapozgatja a naplót. Fejér Tamás remek rendezői fogásokkal fokozza a feszültséget, és bár szinte nem történik semmi érdemleges, mégis egy krimi izgalmával ér fel Tutajos és az osztály feleltetésének története. Dramaturgiai szempontból viszont azért érdekes ez a jelenet, mert bár még nincsenek meg Tutajosban a férfivá váláshoz szükséges tulajdonságok, a matektanár mégis megelőlegezi neki a jobb, sőt a legjobb osztályzatot, hogy nyaralhasson nyugodtan a kölyök az élet iskolájában.

Minden kiskamasznak (és főleg a fiúk­nak) elengedhetetlen, hogy mai világunkban olvassa Fekete István Tüskevárát. Nemcsak azért, hogy igénye legyen a tűzrakás, horgászás, vadászat, szabad tűzön bográcsban főzés, az állatokkal bánás mesterségének elsajátítására, hanem azért is, mert Matula bácsi hagyományos értékrendjének be kell épülnie az új nemzedékek értékrendjébe, a Tüskevár a legfontosabb erkölcsi törvényeket alapozza meg. Adjuk hát gyerme­keink kezébe a regényt, az 1967-es filmsorozat pedig könnyen megtalálható az interneten.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.