A Fővárosi Nagycirkusz jelenleg az egyetlen nyitva tartó és játszó cirkusz Európában

„A színház, a zene, a szó, a tánc, a látvány maga az élet. Mindezeket a cirkusz mint nagy hagyományú előadó-művészeti ág egyesíti magában; így különös felelősség hárul a cirkuszművészetre az élet újraindításakor” – írta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos a magyar és a világ artistaművészeinek címzett levelében a szombati cirkuszi világnap alkalmából.

MTI
2021. 04. 17. 15:11
null
Forrás: ECHO TV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A művészetekben, a művészek járványidőkben felmutatott bátorságának és alkotói józanságának köszönhetően, vélhetőn ott folytatódik minden, ahol megszakadni látszottak az addigi alkotói folyamatok – és az élet folytathatóságának érzetében bennünket leginkább ez erősíthet meg” – olvasható a világnapi üzenetben, amelyet a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. juttatott el az MTI-hez.

A levélben olvasható, hogy a cirkusz a fények világa, „és a sok-sok árnyékkal átélt hónap, lassan megszámlálhatatlanul sok nap után nagyon nagy szüksége van most az embereknek fényre. Mely, akár a növényeket, táplál bennünket, és kisarjasztja bennünk, belőlünk a túlélés erős és üde zöld leveleit.”

A cirkusz a meg nem szüntethető remény, valamennyi előadás valamennyi produkciója összefogás és együttes összpontosítás eredménye: ha leesik, vedd fel, ha megbotlasz, állj fel, ha nem sikerül, fuss neki újra, csak rajtad múlik, hogy megvalósuljon a csoda. „A cirkusz a hit és a bizalom terepe, akár a kupolában repülők hitéről és bizalmáról beszéljünk, akik tudják, hogy a repülés és forgás után erős kezek várják őket, kapcsolják vissza a biztonságos lét lehetőségébe, akár a bohócéról, aki a fűrészpor aranyában bukdácsolva meleg emberségével és esendőségével deríti kedvünket, fakaszt együtt lélegző és érző kacagást bennünk” – írta Fekete Péter.

A Fővárosi Nagycirkusz több meglepetéssel is készül a cirkuszi világnap alkalmából. Szombat délután – a cirkusz Facebook-oldalán ingyenesen nézhető – a Dinasztiák című előadás C műsora Tabatabai Nejad Flóra és a Talamba ütőegyüttes Benne a világ című dalához készült videoklipjének premierjével kezdődik. A közönség előtt először a cirkusz 2019-es, Kötéltánc című dalversenyén bemutatkozott dal szövegét Diligens Linda írta, zenéjét Szitha Miklós szerezte.

Az előadás szünetében izgalmas kulisszatitkokat ismerhetnek meg a nézők, valamint egyedi cirkuszi karikatúrákat adnak át. A Magyar Karikatúraszövetség művészei a Köszönjük, Magyarország! program támogatásának köszönhetően elkészítették ötven artistaművész, valamint a cirkuszvilág meghatározó személyiségeinek karikatúráit. Lázár Zoltán grafikusművész-karikaturista fogja átadni a portrék bekeretezett másolatait a Dinasztiák című műsorokban szereplő artistaművészeknek, az eredeti példányok a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum gyűjteményébe kerülnek.

A cirkuszi világnapot 2007 óta ünneplik minden év április harmadik szombatján. 2010-ig európai cirkusznapként tartották számon, azóta azonban világszerte megemlékeznek róla az utazó és kőcirkuszok, a független újcirkuszi társulatok, valamennyi cirkuszművész, cirkuszi dolgozó és a cirkuszrajongó közönség is.

A Fővárosi Nagycirkusz jelenleg az egyetlen nyitva tartó és játszó cirkusz Európában. Az intézmény három hetente új előadással jelentkező, Dinasztiák című, online nézhető sorozata a világjárvány idején is fellépési lehetőséget biztosít számos magyar artistaművésznek. A Nászút alcímű D műsor premierje április 23-án lesz – tartalmazza a közlemény.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.