A Francia Múzsa Szezonja

Az Operaház új évadában új játszóhelyek is szerepet kapnak az Eiffel Műhelyházban.

Magyar Nemzet
2020. 08. 28. 12:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavasz folyamán elmaradt premiereket és a 2020/21-es, A Francia Múzsa Szezonja elnevezésű tematikus évadában tervezett bemutatókat egyaránt tart szeptemberben a Magyar Állami Operaház. Az intézmény a járványveszélyre való tekintettel, fokozott óvintézkedések mellett mutatja be az Erkel Színházban új Salome produkcióját, míg a hivatalos megnyitó előtt kortárs opera- és balettprodukcióknak ad helyet az Eiffel Műhelyház.

Az évadot a Magyar Nemzeti Balett Kaktuszok című modernbalett-estje nyitja meg szeptember 11-én az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében. A premier Alexander Ekman világhírű kortárs svéd koreográfus egyik legjelentősebb alkotása, a Cacti, amely először látható Magyarországon.

Richard Strauss Salome című operáját Rátóti Zoltán rendezésében, Kocsár Balázs karmester, az Opera főzeneigazgatójának vezényletével szeptember 15-én mutatják be az Erkel Színházban. A produkció érdekessége, hogy a díszletek Heródes egykori palotája, a jordániai Machaerus területén Vörös Győző ókorkutató által vezetett feltárások nyomán készültek.

Egy nappal később Jake Heggie Ments meg, Uram! című kortárs operájának magyarországi bemutatójának helyszíne lesz az Eiffel Műhelyház. A márciusban a járványügyi intézkedések előtt a főpróbáig jutott produkciót Almási-Tóth András, az Opera művészeti igazgatója rendezte, karmestere Vajda Gergely. A Helen Prejean nővér valós eseményeket feldolgozó világhírű könyve alapján készült opera a műfaj legnépszerűbb kortárs darabja az Egyesült Államokban. A bemutató főszerepeit Meláth Andrea és David Adam Moore énekli.

Szeptember 21-én az Eiffel Műhelyház Óriásraktárában tartja az Opera Giampaolo Testoni kortárs olasz szerző két egyfelvonásosa, a Fantasio és a Fortunio magyarországi bemutatóit. A francia romantikus Alfred de Musset darabjai alapján készült két vígoperát Harangi Mária állítja színpadra, karmestere Kocsár Balázs, míg szerepeit Bakonyi Marcell, Balga Gabriella, Erdős Attila, Farkasréti Mária, Gábor Géza, Megyesi Zoltán, Nagy Zsófia és Ódor Botond alakítja. A darab érdekessége, hogy ősbemutatóját is a Magyar Állami Operaház tartotta 2018-ban a novarai Teatro Cocciával együttműködésben.

Másnap Boieldieu Benyovszky Móric, avagy a kamcsatkai száműzöttek című operája, amelyet kuriózumként a lengyel–magyar utazó, író és felfedező névnapján tűz műsorára az Opera. A magyarországi premier alkalmából a dalszínház együtteseit Gábor Sylvie rendezésében Tóth Sámuel Csaba vezényli, a főbb szerepeket Szappanos Tibor, Kriszta Kinga és Megyesi Schwartz Lúcia formálja meg, a mű legértékesebb részleteit Mona Dániel zenetörténész kollégánk informatív és hangulatos felvezetőkkel egyesíti.

Szeptember 25-én mutatja be az Opera Monteverdi Poppea megkoronázása című művét Bella Máté újrahangszerelt, kortárs zenei elemekkel dúsított átiratában. Az Almási-Tóth András rendezésében, Vajda Gergely vezényletével hallható előadás főbb szerepeit Keszei Bori, Szappanos Tibor, Szántó Andrea, Cser Kriszitán, Fried Péter és Zemlényi Eszter alakítja.

Kenessey Jenő, Krúdy Gyula művére komponált, Az arany meg az asszony című operája az Eiffel Műhelyházban
Fotó: Havran Zoltán

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.