A globalizáció a legintoleránsabb rendszer, ami valaha létezett

Végveszélybe kerülhet Európa műveltsége, mert az európaiak kevés gyermeket vállalnak, a globalizáció egyre gyorsabban pusztítja világunk sokszínűségét. A kultúrák hanyatlásáról és saját hagyományaink megmentéséről nyilatkozott Róka Szabolcs Tinódi-lant díjas népzenész a Vasárnap.hu-nak.

Pataki
2021. 02. 07. 12:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Róka Szabolcs Tinódi-lant díjas népzenész, mesemondóval készített interjút a Vasárnap.hu, amelyben jelenünk lelki és identitásválsága is szóba került. A népzenész szerint nem mehetünk el amellett a tény mellett sem, hogy a következő nemzedékeknek nem feltétlenül elfogadhatók azok a hagyományok, szokások, életstratégiák, melyek szüleiknek, nagyszüleiknek fontosak voltak. Ám ha ez így folytatódik, akkor a hagyományoknak egyre kevesebb jelentősége lesz – miközben a jövő kihívásaira nagyszerű eszközök lehetnének a kezünkben.

– Körülöttünk mindenütt ezek a folyamatok játszódnak le, a családok nem egymagukban vannak, hanem erősen hatnak rájuk a fogyasztói társadalom és a globalizáció kíméletlen hatásai. Ma mindenki a toleranciáról beszél, meg a népek és a vallások egyenrangúságáról. Mindenki büszkén hirdeti a kultúrák sokszínűségét és egyenrangúságát.

A fél világ jártatja a száját, hogy toleránsnak kell lennünk, tűrjük a környezetünkben a különböző kultúrákat – eközben maga a globalizáció a legintoleránsabb rendszer, ami valaha létezett. Intoleráns! Elpusztítja a kultúrák sokszínűségét, univerzálissá, szürkévé tesz mindent, és világpolgárokat nevel az újabb generációk tagjaiból. Ilyen körülmények között örülhetünk, hogy Magyarországon azért még van egyfajta magasabb presztízse a népi kultúrának – mondta Róka Szabolcs.

 

A kérdésre, miszerint Európa országainak demográfiai válsága összefüggésben állhat az identitásválsággal, Róka Szabolcs azt felelte, hogy mindenképpen, hisz nem tudjuk, kik vagyunk és hova tartozunk.

– Növekszik viszont azoknak a tábora is, akik már a kérdésfelvetésig sem jutnak el… A gyermekvállalási kedv zuhanásával az európai nemzetek önmagukat herélték ki az elmúlt évtizedekben. Ez pedig együtt jár az európai kultúra pusztulásával is!

Az énekes szerint a következő nemzedékeken áll, hogy meg tudjuk-e őrizni a műveltségünket, és vissza tudunk-e térni az egészséges népszaporulathoz.

– A mi generációnk meglehetősen kapzsi módon áll a világhoz, ráadásul mérhetetlenül ostobán is. A jelenkor gazdasági és szociális problémáinak a megoldása részben már kicsúszott a most aktív korosztályok kezéből, mivel ők többnyire nem a család, hanem a globális világ életélvezetei felé fordultak.

A teljes interjút itt lehet elolvasni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.