A Harcom norvég írója az idei díszvendég

Harcom, számik és Sajnovics János útja — Norvégia és norvég szerző lesz a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál idei díszvendége. A négynapos könyves mustra április 25-én kezdődik a budai Millenáris Parkban.

Magyar Nemzet
2019. 04. 17. 10:18
Knausgard, Karl Ove
Barcelona, 2017. június 27. Karl Ove Knausgard norvég író a Harcom (Min Kamp) című önéletrajzi regényciklusa ötödik kötete spanyol nyelvű kiadásának bemutatása előtt Barcelonában 2017. június 27-én. (MTI/EPA/Andreu Dalmau) Fotó: Andreu Dalmau
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy 400 programmal, könyvbemutatókkal, dedikálásokkal, ismeretterjesztő előadásokkal és képregénykészítéssel várja a könyvújdonságokra vágyókat az idei könyvfesztivál. Az ünnepélyes megnyitót követően 16 órakor pódiumbeszélgetést tartanak Karl Ove Knausgard (1968) norvég íróval (képünkön), a könyvfesztivál idei díszvendégével, aki hírnevét a Harcom (Min Kamp) című hatkötetes, önéletrajzi, de egyben fikciós regénysorozatával szerezte meg.

A sorozat negyedik, Élet című kötete a könyvfesztiválra jelenik meg először magyar nyelven. Knausgard művei feltárják az autoriter apák és a hozzájuk fűződő kapcsolatok mélységeit, tehát azt, hogy mennyire határozza meg egy férfi életét a hasonló apafigurákhoz fűződő kapcsolat. Knausgard kapja a Budapest Nagydíjat, amelyet Budapest önkormányzata és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete képvisele­tében Szalay-Bobrovinczky Alexandra főpolgármester-helyettes ad át.

– Három olyan dologról szeretnénk megemlékezni a könyvfesztiválon, amely országainkat összeköti: az első Sajnovics János 1769-es vardói útja, amelyen csillagászati kutatást végzett, de egyben felfigyelt a lapp és a magyar nyelv hasonlóságára, ami elindította a finnugor nyelvkutatást. A második az, hogy mindkét ország az Európai Gazdasági Térség tagja, és Norvégia több magyarországi projektet támogatott az évek során, valamint egy idetelepülő norvégról, Gregersen Guilbrand hídépítőről, aki 1847-ben költözött Magyarországra, virágzó vállalkozást indított, és kulcsszerepet játszott a szegedi gát megépítésében is – mondta a rendezvény programjairól szóló sajtótájékoztatón Olav Berstad norvég nagykövet, aki megtiszteltetésnek nevezte, hogy az országa és neves írójuk egyszerre lehetnek a könyvfesztivál díszvendégei.

A norvég díszvendégség keretében nyolc norvég szerző lesz személyesen jelen a könyvfesztiválon. A nagykövet azt is elárulta, hogy a norvég egy „olvasó nemzet”, hiszen a norvégok 88 százaléka évente legalább egy könyvet elolvas, az átlagolvasó pedig meg sem áll a tizenkettedik olvasmányig. Ez szerinte annak is köszönhető, hogy minden új könyvet eljuttatnak a könyvtárhálózatukba. A könyvfesztiválon számik, azaz lappok is lesznek, és pódiumbeszélgetés formájában idézik meg Sajnovics János norvégiai útját, amely elindította a finnugor nyelvészeti kutatásokat is. A könyvfesztivál április 28-ig tart.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.