A Képzőművészet ünnepét rendezik meg Szolnokon

A szolnoki művésztelep 1902-es alapításával hazánk legrégebbi művésztelepe. A két éve kezdődött felújítás és fejlesztés első szakasza lezárult, a kolónia lakói visszaköltöztek. Október 17-én, a Képzőművészet ünnepén a művésztelep átadása is megtörténik a hangulatos ősparkban. Változatos és minden érzékszervünk számára izgalmas programokkal várják az érdeklődőket. Lesz zene, több képzőművészeti kiállítás, ebéd és társasági összejövetel.

2020. 10. 12. 18:17
null
A Szolnoki Művésztelep az ikonikus káddal Fotó: Szolnoki Művésztelep
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Képzőművészet ünnepe 11 órakor kezdődik a Szolnoki Szimfonikus Zenekar nyitányával, stílusosan Muszorgszkij Egy kiállítás képei című művét adják elő. Beszédet mond Fekete Péter kulturális államtitkár, Kállai Mária országgyűlési képviselő és Szalay Ferenc polgármester. Délben Szabó Ábel Munkácsy-díjas festőművész kiállításának megnyitójával folytatódik a rendezvény, ezt követően Pogány Gábor Benő Munkácsy-díjas szobrászművész domborművét avatják fel, mellyel a nemrégiben elhunyt Nyolczas Nándor, kiváló barát, műpártoló, mecénás előtt tiszteleg a művésztelep alkotóköre. Ezután lehetőség lesz a művésztelep megtekintésére. Különleges alkalom az épülő Várkapu Látogatóközpontba szervezett körséta is, melyet a művésztelepet tervező építészek – Álmosdi Árpád és Csendes Mónika –, valamint a szolnoki vár feltárásnak régésze, Kertész Róbert vezet. Az egész napos program ideje alatt a grafikai műhelyben a szolnoki

A felújított szolnoki művésztelepet a Képzőművészet ünnepén adják át szombaton
Fotók: szolnoki művésztelep

művésztelep kamarakiállítása tekinthető meg. 14 órakor kezdődik a közkedvelt Festebéd, amely a két világháború közötti időszakban országosan is méltán elhíresült művésztelepi garden-partyk hagyományát követi, illetve a legújabb korszak ARTjáró összművészei fesztiváljait idézi meg. 16 órakor a Damjanich János Múzeumban folytatódik a program a VII. Szolnoki Bronzszobrászati Szimpózium kiállításával, melyet 17 órától a két helyszínen szervezett TRANSZ – A Szolnoki Képzőművészeti Társaság kiállítása követ az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.

A szolnoki művésztelep az ikonikus káddal

Az idei tematika igyekezett olyan asszociációs alapot nyújtani, ami kortól és helytől független érvénnyel bír, és egyaránt teret ad a hagyománytisztelő és újító szándékú műveknek. A kiállítók az egész országból, sőt határon túlról is érkeznek, jól reprezentálva a mai magyar képzőművészeti élet keresztmetszetét. Az egész napos program zárása a Szolnoki Galériában zajló díjátadó gála 18 órától. A kiállítás társrendezvénye az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál, amelynek díjátadója közvetlenül a képzőművészeti esemény után következik. A két rendezvény ezen a ponton csatlakozik egymáshoz a Szolnoki Galéria és a Tisza Mozi által közrefogott varázslatos helyszínen, a Múzsák terén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.