A király és a királynő tánca a sakkjátszma során

A tánc és a sakk között eddig semmilyen kapcsolatra nem gondolt a tárcaíró. Aztán egyszer csak jött az isteni szikra.

Csejk
2021. 01. 12. 8:09
null
Apa segítségével a sakk-matt is összejöhet Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcaíró soha nem gondolta volna, hogy kislányával, aki éppen csak fél éve jár iskolába, sakkozni fog a téli szünetben. Azt már megtanulták a suliban, hogyan kell lépni a sakkfigurákkal, azt viszont, hogy mire megy ki a játék, már a tárcaírótól tanulta meg. A tárcaíró ugyanis úgy alakította a játékot, hogy a kislánya győzzön, sok segítséggel persze, de eljusson addig, hogy sakkot ad, a végén pedig sakk-mattot. Kevés boldogabb arcot látott a tárcaíró mostanában, mint a kislányáét, amikor sakk-mattot adott apának. Tudta ő, hogy apa sokat segített a győzelemben, de azt is érezte, hogy az igazi érdem az övé. Amin nagyon meglepődött a tárcaíró a sakkjátszma során, hogy temérdek lépés volt, amikor nem kellett segítenie. Ilyenkor a kialakított helyzetet átlátta a kislánya, és a legjobb lépés mellett döntött. Azt, hogy nagyon ügyesen táncol, hogy szinte tökéletesen spárgázik, olyan, mintha gumiból lenne, már megszokta a tárcaíró. Mindenki csodájára jár, ha nem lenne ez a vírushelyzet, még fejlődhetne is az edzéseken. De az, hogy még sakkozni is jobban tud, mint két évvel idősebb testvére, igencsak meglepő.

Apa segítségével a sakkjátszma akár sakk-mattal is végződhet
Fotó: 123RF

A tánc és a sakk között ugyanis eddig semmilyen kapcsolatra nem gondolt a tárcaíró. Mostanában viszont sokat tűnődött azon, vajon mi lehet a kapcsolat. Aztán egyszer csak jött az isteni szikra. A tárcaíró ugyanis feltette magában a kérdést: mi az, ami mind a táncban, mind a sakkban egyaránt jelen van? Mi a hasonlóság? És akkor egyszer csak világos lett minden.

A tánc ugyanis férfiról és nőről szól. Ez nem kérdés. Ráadásul a táncban a férfi vezeti a nőt. A nő pedig rábízza magát a férfira, a karjaiban kivirul, boldogan éli meg a beteljesülést. Királynő lesz az ő királyának kezében, másként szólva a vezetése alatt. Igen, ahogy a sakkban is. A király nem rohangál sehova a sakkjátszma során, csak akkor lép egyet, ha be akarják keríteni. A királynak a legértékesebb partnere az élet nagy ütközetében a királynő, aki a legszabadabb bábu, ha a lépési lehetőségeit nézzük. Arról már nem is beszélve, hogy a sakk nyelvén vezérnek mondjuk a királynőt. Egy férfi életének, akit egy nő sem szeret, nincsen vezérfonala. Ilyenkor a férfi csak téblábol, és leginkább arra vigyáz, hogy ne kerítsék be. Ám ha megtalálja a saját vezérét, vagyis királynőjét, akkor lelkesen vívja az élet nagy ütközetét. Ha táncol a férfi, akkor tud csak jól vezetni, ha a nő minden rezdülését észreveszi. Ha folyamatosan a nő szemébe néz. Ha a lelke mélyére lát. Csak akkor van értelme bármilyen táncnak, ha a nő hagyja vezetni magát. Ha elfogadja a férfit királynak. Ha nem akarja, hogy ugyanazt lépje, mint ő, ahogy ez a sakkban is jól látható. A táncban is sokszor nem azt lépi a nő, amit a férfi, de az is igaz, hogy az esetek döntő többségében egyszerre lépnek. Úgy lép a nő, ahogy vezetik. Egyébként az emberiség elleni legnagyobb bűncselekmény volt, hogy kitalálták azt a modern táncot, amit egyedül kell táncolni. Emiatt egy mai diszkóban magányosan és egyedül táncoló fiatalokat lát az ember. Ők nagy valószínűséggel még sakkozni sem tudnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.