A Kőfeszten képviselteti magát Magyarország legnagyobb gasztronómiai fesztiválja

Idén először a Magyar Ízek Utcája nemcsak a Szent István napi ünnepségekhez kapcsolódva várja közönségét Budapesten.

Magyar Nemzet
2021. 07. 24. 14:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az augusztus 20-ai programok tizenhárom éve megkerülhetetlen gasztronómiai fesztiválja a Magyar Ízek Utcája. A hagyományosan a Várkert Bazár előtti hatalmas területen sorakozó sátrak minden évben egy-egy kiemelt tematika köré vonultatják fel a Kárpát-medence étkeit és specialitásait. Itt kóstolható először az Ország Tortája és az Ország Cukormentes tortája, a Szent István napi kenyér és a gasztronómiai kavalkád mellett pedig színes, kulturális programok is várják az idelátogatókat.

Idén először a Magyar Ízek Utcája nemcsak a Szent István napi ünnepségekhez kapcsolódva várja közönségét Budapesten, hanem augusztus 6–8. között a Kőfeszt programsorozatában, Mindszentkállán is képviselteti magát.

A Káli-medence az utóbbi évtizedek egyik legkedveltebb turisztikai célpontja, a Balaton-felvidék legszebb és legértékesebb geográfiai, kultúrtörténeti, gasztronómiai központja is. A Magyar Ízek Utcája, ezen a speciális helyszínen kiegészül a jellegzetes Balaton-felvidéki táj gasztronómiai képviselőivel, hiszen a Káli-medence falvainak jól ismert vendéglátói is felvonulnak az eseményen.

A rendezvény helyszínén megkóstolhatók a Kárpát-medence területére jellemző étkek: ezek hagyományos és különleges tájegységekre, valamint nemzetiségekre jellemző ételek. Ilyen a szatmári töltött káposzta kukoricával, sokácbab, csángó húsos galuska, felvidéki mákos pogácsa, kárpátaljai pampuska, de a fókuszban nyár lévén, a lecsó, és annak mindenféle változata kerül majd. Az ország minden részéből hozzák a kiállítók a lekvárokat, mézeket, szörpöket, gyógynövényekből készült teákat, olajokat, sajtokat, kolbászokat, a pálinkákról, borokról és kézművessörfőzdék különlegességeiről nem is beszélve.

A mindszentkállai Magyar Ízek Utcájának első rendezvényén a szervezők a falu önkormányzatával közösen meghirdetik az első káli-medencei házi sütemény sütő versenyt is.

Jelentkezési feltételek: minden káli-medencei faluból egy csapat jelentkezése elfogadott, érkezési sorrendben. Az induló csapatoknak száz darab, a falura jellemző, egyfajta süteményt kell készíteniük, amelyet a szervezők árulnak majd egységesen 300 forintos áron. Akinek a leghamarabb kiürül a süteményes tálcája, az lesz a nyertes, aki az árusításból befolyt teljes összeget megkapja (a vonatkozó jogszabályok szerinti, 15%-os jövedelemadó levonása után). Nevezni a [email protected] e-mail címen lehet, a település megnevezése, a csapatkapitány neve és elérhetősége (telefon, e-mail), a sütemény neve és leírása, valamint a csapattagok névsorával.

A programról, a kiállítókról és a sütemény sütő versenyről részletesebb információkat ITT találhatnak.

(A borítóképen a Kőfeszt idei, Kővágóörsön tartott sajtótájékoztatója látható. Forrás: Kőfeszt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.